abonneren

SDR-S10

Panasonic heeft al geruime tijd flash-gebaseerde camera's in zijn assortiment, maar komt nu ook met een goedkoper model op de markt, dat weliswaar geen high definition ondersteunt, maar wel water- en schokbestendig is.

Mogelijkheden en gebruiksgemak

De SDR-S10 wijkt een beetje af van de andere door ons geteste supercompacte flash-cams door de afwijkende vorm van de body. De camera is zeer compact en slank, maar in tegenstelling tot de Sanyo Xacti's en Aiptek modellen horizontaal georiënteerd, zodat hij in de lengte wordt vastgehouden. Persoonlijk vinden we dit niet echt handig, maar na enige gewenning is er goed mee te werken. Handig is dat de behuizing schok- en waterbestendig is, hoewel de camera niet onder water gedompeld kan worden zoals de Sanyo Xacti CA65.

De bediening is zeer simpel. De basisfuncties zijn met een draaiwieltje aan de achterkant in te stellen, waarna de video-opname gestart kan worden met de knop achterop. Alle andere functieknoppen zijn netjes verstopt achter het uitklapbare LCD-scherm, zodat er weinig uitstekende knoppen zijn.

De SDR-S10 filmt in de standaard PAL resolutie (704x576 pixels) waarbij u kunt kiezen tussen breedbeeld (16:9) en standaard (4:3) beeldverhouding. De camera slaat als enige in de test beelden op in het aloude MPEG-2 formaat op een SD of SDHC geheugenkaart. Overigens wordt standaard een 2GB kaart meegeleverd, wat prijzenswaardig is.

Foto's maken kan de SDR-S10 ook, maar helaas alleen in de standaard video-resolutie, die te laag voor afdrukbare digitale foto's. Hierdoor is de SDR-S10 voornamelijk een videocamera, en geen echte gecombineerde foto- en filmcamera.

De camera is gemakkelijk in de automatische stand te gebruiken, maar u kunt ook overschakelen naar de handmatige bediening om zaken als belichting, witbalans en sluitertijd in te stellen.


Aansluitingen

De SDR-S10 beschikt over een USB2 aansluiting, en kan met de bijgeleverde AV kabel direct op de TV worden aangesloten. wordt geleverd met een handig dock, waarmee de camera is aan te sluiten op de TV op PC, en waarmee de camera tevens opgeladen kan worden. Videobeelden kunnen middels de bijgeleverde HDMI kabel direct afgespeeld worden op een HD-ready televisie.

Via USB2 kan de camera op de pc aangesloten worden. Het grote voordeel van opname op een flashgeheugen in plaats van op tapes is dat de videofragmenten direct naar de computer verplaatst kunnen worden, zonder deze eerst te hoeven afspelen via de camera of te hoeven converteren. Daardoor is de camera zeer geschikt om video te schieten voor gebruik op websites of videodiensten zoals YouTube.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de video-opnames van de SDR-S10 is prima, en vergelijkbaar met die van goedkopere Mini-DV camera's. Buitenopnames zien er plezierig uit, binnenopnames bij voldoende licht ook. Pas bij mindere lichtomstandigheden wordt er ruis zichtbaar. De camera is ook in te stellen op de nachtstand voor opnames bij weinig licht, maar de sluitertijd wordt dan zo lang dat alles wat beweegt al snel onscherp wordt.
Overall gezien is de beeldkwaliteit in orde gezien de prijs, maar niet bijzonder. De foto's zien er aardig uit, maar te laag in resolutie om af te drukken, en dus alleen geschikt voor gebruik op de computer of op het web.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Compact en licht
  • Spatwaterdicht en schokbestendig
  • Te lage fotoresolutie
  • Vorm vraagt gewenning
De Panasonic SDR-S10 is een gebruiksvriendelijke allround videocamera voor doorsnee familiegebruik of voor de beginnende videofilmer. De camera blink niet uit in beeldkwaliteit, maar is zeker goed genoeg voor doorsnee gebruik. Het compacte formaat, de schok- en waterbestendigheid maken de camera prima geschikt als allround gezinscamera voor vakanties en uitjes, of als extra camera voor onderweg.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: