abonneren

SDR-H80

Hoewel high definition-camcorders tegenwoordig continue de spotlight stelen, hoopt Panasonic dat er nog steeds een markt voor sd-camcorders is. De SDR-H80 is een compacte camcorder voor iedereen die de stap naar hd nog niet durft te (of wil) maken.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met een ingebouwde harde schijf van 60 GB is het mogelijk maar liefst 54 uur in Extended Mode te filmen. Maar u koopt zo'n camera niet voor de slechtste opnamekwaliteit, toch? Niet getreurd. In de hoogste opnamestand slaat de SDR-H80 nog steeds 13,5 uur aan videomateriaal op. Als dat niet voldoende is, dan kan de H80 ook nog opnemen naar sd-kaart.

Het uitklapbare lcd-scherm kan alle kanten op gedraaid worden en is voorzien van een kleine joystick. Een eenvoudig aan/uit- en functiewiel maakt het mogelijk om zowel video als foto's op te nemen en af te spelen. De zoomknop zit aan de bovenzijde van de camcorder en de afdrukknop bij uw duim.

Een speciale reismodus laat u de lokale tijd eenvoudig aanpassen wanneer u op vakantie bent. Een intelligente auto-modus (iA) is erg bedreven in het bepalen van de juiste instellingen. De camera doet aan automatische gezichtsdetectie. Tot onze vreugde werkt dit zelfs buiten in de sneeuw; de gezichten zijn duidelijk zichtbaar tegen de witte achtergrond. Bij filmopnames binnenshuis is het beeld wat aan de korrelige kant, dus zorg voor goede belichting.

Een opmerkelijke mogelijkheid van de SDR-H80 is de 70x optische zoom, één van de meest indrukwekkende die we ooit gezien hebben. Op het maximale bereik is het overigens bijna onmogelijk opnames te maken zonder dat het beeld schudt, zelfs met de ingebouwde beeldstabilisatie, dus een statief is verplicht voor dit soort opnames.

De camera kan ook foto's schieten, maar met een resolutie van 640 x 480 worden we hier niet erg warm van. Ons grootste kritiekpunt is echter de accu: het steekt uit de achterzijde van de camera, precies op de plek waar onze duim zou moeten rusten wanneer we deze niet op de sluiter houden. We hebben liever een langere camera waar de batterij geheel inpast.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verbluffende zoom
  • eenvoudig in het gebruik
  • hoge opslagcapaciteit
  • korrelig beeld bij binnenopnames
  • accu steekt te ver uit
  • lage resolutie foto's
Bent u op zoek naar een sd-camcorder en wilt u vooral ver in kunnen zoomen, dan is deze camcorder de moeite van het overwegen meer dan waard. Toch kunnen we niet ontkennen dat we wat teleurgesteld in de slechte ergonomie en de lage fotoresolutie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: