abonneren

Samsung HMX-S16BP

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De zomer staat weer voor de deur! Hét moment om een nieuwe camcorder voor de zomervakantie te kopen. Nu kun je voor minder dan € 200 een simpele Flip aanschaffen, maar als je jouw herinneringen écht van het scherm wilt laten spatten, dan ga je natuurlijk voor een high-end camcorder.

De Samsung S16BP ligt prettig in de hand en ziet er goed uit. De meeste knoppen en aansluitingen zitten op de plek waar je ze zou verwachten. Alleen de positie van de knop waarmee je foto’s kunt nemen vinden we minder handig. Normaal gesproken zit deze direct achter de zoom aan de bovenkant, omdat je dan tijdens het filmen zonder al te veel moeite een foto kunt schieten. Samsung heeft ervoor gekozen om deze plek te gebruiken voor de Mode-knop, waarmee je kunt schakelen tussen de video- en fotomodus van de camcorder. De knop om foto’s te nemen zit onder de hand waarmee je de camera vasthoudt. Je moet je hand dus uit de riem halen om de knop te kunnen gebruiken, waardoor de filmopnames niet meer stabiel zijn.

Alle instellingen van de camera zijn via het touchscreenmenu in te stellen. Dit gaat eenvoudig: het menu is duidelijk is en het touchscreen werkt goed. Tijdens het filmen is het menu niet toegankelijk, maar kun je de meest gebruikte opties veranderen met het snelmenu en instelwiel. Het snelmenu kent meer opties, terwijl je met het instelmenu alleen de focus, het diafragma, de sluiter of de belichting kunt aanpassen. Het is alleen mogelijk om via het hoofdmenu de functie van het instelwiel te wijzigen.

Het is vervelend dat bij het veranderen van de instellingen tijdens het filmen een groot pictogram wordt getoond op het scherm (in de vorm van bijvoorbeeld een diafragma-, belichtings- of focusring). Hierdoor is het beeld dat je wilt filmen niet meer goed te zien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

De S16BP beschikt over 64 GB intern geheugen om beelden op te slaan. Daarnaast heb je de optie om een sd- of sdhc-kaart te gebruiken voor de opnamen. De hoogste opnamekwaliteit bereik je met de XF-instelling, waarvan de interlaced-beelden een resolutie hebben van 1920x1080 met een bitrate van 25 Mbit/s.

Zeer gecharmeerd zijn we over de opnameresolutie 1280x720 met vijftig progressieve beelden per seconde (bitrate 12 Mbit/s). Deze beelden zien er zeer goed uit, flikkeren niet en zijn perfect voor als je de beelden direct op het web wilt zetten. Er is geen conversie meer nodig, omdat de filmbeelden worden opgeslagen als mp4-bestanden.

Er zijn een aantal zaken die ons opvallen aan de beelden die we met deze camera maken. De kleuren zijn mooi en levendig en de automatisch functie werkt prima. Wel heeft deze camera moeite met het goed scherp krijgen van beelden in de automatische stand. Daarnaast valt het ons op dat de beelden bij verminderde lichtomstandigheden al vrij snel korrelig worden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • opname in 720p
  • goed op de automaat
  • geen hulpmiddelen om geluid en belichting te monitoren
  • fotoknop zit op onmogelijk plek
De camcorder van Samsung is goed, maar zeker geen topper. Daarvoor mist het een aantal geavanceerde functies, zoals zebraondersteuning, volumemeters en focusassistent. Film je voornamelijk in automatisch stand of wil je de videobestanden na afloop zonder bewerking kunnen bekijken op een mediaspeler of internet, dan is deze camcorder daarvoor prima geschikt.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Camcorders

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie