abonneren

PocketDV AHD Z500 Plus

Wanneer een product er uitziet alsof het gratis weggegeven wordt bij een Happy Meal van de MacDonalds, gaan bij ons de alarmbellen rinkelen. Maar ondanks het goedkope uiterlijk van de Aiptek AHDZ500 Plus bewaren we ons oordeel tot we het apparaat op zijn minst getest hebben.

De AHD Z500 Plus weegt niet meer dan 200 gram en hij past makkelijk in uw broekzak. De technische specificaties beloven alle gangbare kenmerken: 1080p-opname, acht megapixel-foto's, opslag op sdhc-kaartjes en high definition videouitvoer zijn zeker niet verkeerd voor een apparaat in deze prijsklasse. Maar kijken we wat beter naar de specificaties, dan zien we haarscheurtjes verschijnen. 1080p houdt hier een resolutie van 1440x1080 pixels op 30 fps in in plaats van de volledige 1920x1080 op 60 fps dat we van de concurrentie kennen. En zo ook de fotoresolutie, want 'acht megapixel' blijkt geïnterpoleerd te zijn en de hd-output is alleen via component mogelijk, niet via hdmi.

Vergelijken we de AHD Z500 Plus met andere high definition camcorders dan presteert het apparaat ronduit slecht. Binnenshuis is het beeld korrelig en weet de autofocus vaak het onderwerp niet te vinden. Buitenshuis, bij goede lichtomstandigheden, presteert de AHD Z500 Plus een stuk beter. De kleuren worden redelijk netjes gereproduceerd en er is minder korrel, maar bewegen we de camera tijdens het filmen dan zien we slome vervagingen terug, evenals vreemde lineaire artefacten.

Verdere teleurstellingen omvatten de relatief korte optische zoom (3x) en de langzame zoommotor. Om te besluiten met een positieve noot: sdhc-compatbiliteit betekent dat u tot acht uur aan 1080p-materiaal kunt opslaan op een 32 GB-kaart (het apparaat zelf kent 128 MB aan intern geheugen). Oh, en de AHDZ500 Plus heeft een ingebouwde lamp voor close-ups bij weinig licht.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein en licht
  • Eenvoudig in het gebruik
  • Ingebouwde lamp
  • Sterk wisselende beeldkwaliteit
  • Langzame zoom
  • Slechte bouwkwaliteit
Sjah. De AHD Z500 Plus is lekker klein en licht, en daarmee makkelijk in een broekzak mee te nemen. Maar door het gebrek aan fatsoenlijke functies en de teleurstellende beeldkwaliteit raden we dit apparaat voor alle vormen van serieus gebruik af. Leuk voor de kinderen?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: