Het relatief onbekende bedrijf Aiptek heeft een uitgebreide range aan goedkope foto- en videocamera's waaronder ook een aantal modellen die videobeelden in high definition kunnen opnemen. Wij testen een van de goedkoopste HD camera's van Aiptek, de PocketDV AHD200. High definition voor minder dan 200 euro, is dat eigenlijk wel mogelijk?

Mogelijkheden en gebruiksgemak

Als we de AHD200 uit de verpakking halen lijkt het in eerste instantie of we een speelgoed camera te pakken hebben, zo licht voelt de camera aan. De camera ziet er wel strak uit, maar de vrijwel volledig van kunststof gemaakte behuizing doet vrij goedkoop aan.

Dat neemt niet weg dat de camera behoorlijk wat functionaliteit in huis heeft. De AHD200 kan filmen in webkwaliteit (352x240 pixels), standaard resolutie (720x480 pixels) en HD formaat (1280 x 720 pixels, 720p). Daarnaast kunnen foto's tot 8 megapixels gemaakt worden, zij het dat de beeldchip een resolutie heeft van slechts 5 megapixels, waardoor 5 megapixel effectief de bovengrens is voor fotografie. Verder beschikt de camera nog over een voicerecorder functie via de ingebouwde microfoon.

De videobeelden worden opgeslagen in het QuickTime MOV formaat (met MPEG-4 AVC H.264 compressie) op een SD of SDHC geheugenkaart, wat het gemakkelijk maakt videobeelden over te halen naar de PC voor bewerking of opslag.

De gebruiksvriendelijkheid is redelijk goed. De camera heeft net als de Xacti serie van Sanyo een verticale oriëntatie waardoor deze makkelijk in een hand te houden is. Aan de achterzijde bevinden zich de knoppen voor de menu-instelling en het fotograferen, en aan de voorzijde is een klein knopje toegevoegd voor video-opname.
De ingebouwde flits is onhandig laag onder de lens geplaatst, waardoor bij het fotograferen vaak een vinger voor de flits zit, zeker bij mensen met grotere handen.

De camera kan aangezet worden met een knopje op het beeldscherm, waarna deze automatisch in stand-by modus gaat zodra het scherm dichtgeklapt wordt. Zodra het scherm opengeklapt wordt is de camera binnen 5 seconden klaar voor opname.

De camera beschikt helaas niet over een optische zoom, waardoor het zoomen altijd in het digitale domein gebeurt, met het bijbehorende kwaliteitsverlies. De camera heeft ook geen autofocus, maar een vaste focus die kan worden ingesteld in twee standen, normaal en macro.

Aansluitingen

De AHD200 heeft een USB2 aansluiting en twee AV aansluitingen, een composiet aansluiting voor normale TV beelden en een component aansluiting om opgenomen HD beelden op een HD-ready televisie te vertonen. Eenmaal aangesloten kan er via de joystick gemakkelijk door de menu's gebladerd worden om de videobeelden en foto's op de TV te vertonen. De menu's zijn verrassend genoeg in het Nederlands, inclusief komische spelfoutjes. Wij hadden wat problemen om videobeelden af te speen via de TV

Eenmaal aangesloten op de computer kunnen de beelden gemakkelijk overgehaald worden van de SD kaart om bewerkt op opgeslagen te worden. Voor het bekijken van het MOV formaat onder Windows PC is QuickTime of een andere MPEG-4 player benodigd, bijvoorbeeld het gratis verkrijgbare VLC Player.

Beeldkwaliteit

De foto's van de AHD200 zijn redelijk scherp, alhoewel de kleuren wat flets overkomen. Bij het bekijken van de video-opnames van de camera zien we dat deze wel degelijk high definition beelden kan vastleggen, en nog in redelijke kwaliteit ook. De beperkingen van de camera worden helaas ook meteen duidelijk: de vaste focus van de lens beperkt de mogelijkheid om vloeiend van dichtbij tot veraf te filmen, en het gebrek aan een optische zoom word pijnlijk duidelijk als we inzoomen, de scherpte van het beeld neem dan duidelijk af. In de details zien we ook wat compressie artefacts en bij mindere lichtomstandigheden ontstaat er al snel ruis, maar bij genoeg licht is de beeldkwaliteit redelijk gezien de lage prijs van de camera. Doordat de body van de camera van kunststof is pikt de microfoon wel veel contactgeluid op tijdens het filmen, daardoor is het zaak niet te veel te bewegen met de vingers op de camera tijdens het filmen.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • HD voor zeer weinig geld

  • Zeer licht en compact

  • MPEG-4 formaat makkelijk te bewerken

  • Camera voelt goedkoop aan

  • Beperkte beeldkwaliteit

  • Geen optisch zoom

  • Geen autofocus

  • Contactgeluid van de camera tijden het filmen

Met de PocketDV AHD200 levert Aiptek een van de aller-goedkoopste HD camera's die er te vinden zijn. De camera biedt veel functionaliteit voor z'n prijs, maar kan kwalitatief gezien niet meekomen met de concurrentie zoals de Sanyo Xacti serie. De AHD200 is vooral geschikt voor mensen die maar af en toe filmen, een goedkoop maar toch veelzijdig instapmodel zoeken, of juist een compacte tweede camera om altijd mee te kunnen nemen onderweg.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten