abonneren

MHS-PM5K Bloggie

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Sony is geen nieuwkomer in de minicamcordermarkt: in Amerika voerde de elektronicagigant al eerder de Webbie. Dit camcordertje wist het Europese vasteland niet te bereiken, de Bloggie wel. Weet Sony met de stroom mee te komen?

In de minicamcordermarkt gelden de modellen van Flip (zoals de MinoHD en UltraHD) als gouden standaard. Voor Sony is de Bloggie het eerste Europese model. Op papier weet het kleurige camcordertje behoorlijk indruk te maken. Zo kan de Bloggie in 1920x1080 opnemen, waar veel andere modellen nog op 1440x1080 of 1280x720 blijven steken. Daarnaast biedt de Bloggie een kantelbare lens, geïntegreerde usb-stekker en als klap op de vuurpijl zit er standaard in de doos een opzetstukje waarmee u 360 graden rondom kunt filmen.

De kantelbare lens is het eerste dat opvalt wanneer we de Bloggie daadwerkelijk in gebruik nemen. Door de lens te draaien springt de camcorder meteen aan. Dat de lens 180 graden gedraaid kan worden is enorm handig als we onszelf ook in beeld willen zetten. Het Sony-menu is niet erg gecompliceerd, al is het instellen minder eenvoudig dan bij de Flip-modellen. Één minpunt valt al snel op. Nemen we in full-hd op, dan vervalt de digitaal zoom (niet belangrijk) en de digitale stabilisatie (wel belangrijk).

De videobeelden die Sony uit de Bloggie weet te toveren zijn aanvaardbaar, net boven de middelmaat. Als fotocamera raden we ‘m niet aan, maar dat geldt voor alle minicamcorders. Buitenopnamen zien er scherp doch wat flets uit, bij opnamen in het donker overheerst ruis.

De meegeleverde 360-graden-lens is niet meer dan een gimmick. Met de meegeleverde Sony-software kunt u de beelden omzetten naar een soort panorama-opname, maar de resolutie hiervan is zó laag dat u dit niemand aan wilt doen. Wat ons betreft doet Sony er beter aan om deze functionaliteit vooral niet te onderstrepen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • relatief goede opnames
  • kantelbare lens
  • full-hd-kwaliteit
  • stabilisatie alleen op 720p
  • 360-graden-opnames abominabel
De Bloggie is niet zo gemakkelijk te doorgronden als zijn grote concurrent, maar de praktische extra’s zoals de kantelbare lens, geïntegreerde usb-stekker en ondersteuning voor zowel sd als MemoryStick maken de Bloggie absoluut het overwegen waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: