Langzamerhand neemt de beeldkwaliteit van camcorders die in het avchd-formaat filmen toe. Met de Canon zit dit formaat voorlopig aan zijn top: er valt nog maar weinig aan de opnames af te dingen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als u high definition beelden wilt opnemen en u stelt geen prijs op een loodzware harde schijf-camcorder, dan is dit de camcorder die u móet hebben. De HF10 is voorzien van 16 GB aan ingebouwd flashgeheugen en heeft ook nog ruimte voor shdc-kaartjes (op dit moment in capaciteiten tot 32 GB verkrijgbaar). In de hoogste bitrate, 17 Mbps, betekent dat dat er iets meer dan twee uur in het interne geheugen opgenomen kan worden. Verder kent de HF10 nog een aantal andere bitratestanden (XP, SP en LP). De resolutie bij deze standen is overigens 1440x1080, de maximale 1920x1080-resolutie wordt alleen bij de FXP-stand gebruikt.

Dat Canon voor een sensor met extreem hoge kwaliteit gekozen heeft mag duidelijk zijn: de beelden spatten van het scherm af. Vooral in vergelijking met zijn directe concurrenten (Panasonic HDC-SD9, Sony HDR-CX7) zien de beelden er scherper en kleurrijker uit. Ook in slechte lichtomstandigheden produceert de HF10 nog uitstekende beelden. Dat belooft veel voor de opvolgers van de Canon HG10 (met harde schijf) en HV20 (met tapes). Debet aan de uitstekende opnamekwaliteit zijn de uitgebreide instelmogelijkheden. Belichting, focus, sluitertijd, witbalans, scenes -- alles is in te stellen en het menu werkt redelijk intuitief. Zelfs filmfanaten komen met de HF10 aan hun trekken, dankzij een speciale 'Cine'-stand en een 50 fps opnamestand. De NTSC-versie van de HF10 kent een speciale 24fps-modus, maar deze mist helaas op het Europese model.

De meeste minpunten die we tijdens onze test tegenkomen zijn niet zozeer aan Canon te wijten. Het grootste probleem blijft namelijk het formaat zelf: wie avchd-materiaal wil bewerken moet een uiterst krachtige computer hebben en zelfs dan ligt realtime bewerking nog mijlen ver weg. Wat we de camera wél aanrekenen is dat het overzetten van het materiaal via usb alleen werkt wanneer de lichtnetadapter is aangesloten. Dat is uiterst onhandig wanneer u onderweg vast een aantal clips wilt kopiëren naar uw laptop. Dit gedrag is helaas niet uit te schakelen. Ook mist Canon een nightshot-achtige modus voor het filmen in het donker en een zebra-functie om aan te geven welke delen van het beeld overbelicht zijn. De HF10 kan ook foto's schieten met een resolutie van maximaal 2048x1536. Verwacht echter niet teveel van de foto's: een gemiddelde digitale compactcamera schiet betere plaatjes dan de HF10 en het opslaan van foto's naar het interne geheugen duurt een eeuwigheid. Het maken van foto's tijdens het filmen is niet mogelijk.

Waar we wel weer over te spreken zijn is de Quick Start-functie. Waar Sony een speciale knop gebruikt om de camera weer uit de slaapstand te krijgen, hoeft bij de Canon alleen het scherm opengeklapt te worden. Dat voelt intuitiever dan het indrukken van een knop. Er is één nadeel: wie filmt via de zoeker zal toch het scherm open moeten klappen. Desondanks gaat onze voorkeur naar de oplossing van Canon uit.

De HF10 is ook verkrijgbaar als de HF100. Deze uitvoering is nagenoeg identiek, behalve de kleur van de behuizing (zilver in plaats van zwart) en het gemis aan intern flashgeheugen. Gezien het geringe prijsverschil tussen de winkelprijzen is de HF10 een betere keuze.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Redelijk lichte camera

  • 16 GB intern geheugen voor minimaal 2 uur opnameduur

  • 1920x1080-resolutie met 17 Mbps

  • Uitstekende beeldkwaliteit

  • Geen nightshot-modus

  • Stroomadapter vereist bij aansluiten via usb

De Canon HF10 is met afstand de beste high definition camcorder met flashgeheugen. Kijken we naar de opnamekwaliteit, dan is deze camera zijn concurrenten ver voor. Ook de bediening laat niets te wensen over. De paar kleine minpunten kunnen we Canon vergeven en we kijken dan ook met spanning uit naar een nieuwe harde schijf-camcorder met de sensor van de HF10.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten