"High definition" is het huidige buzzword waarmee fabrikanten van alles aan de man proberen te brengen. Tussen al dit geweld worden dreigen de échte high definition camera's ondergesneeuwd te raken. Zonde, want het verschil tussen high definition-beeld en het 'ouderwetse' PAL-beeld is levensgroot.

Sony introduceert met de HDR-HC3 een hd-camera die vooral betaalbaar is.

Sony's HDR-HC1 staat bekend als de eerste prosumer hd-camera die ook nog eens betaalbaar is. De handzame camera kost in de winkels minder dan 2000 euro, wat voor de hd-techniek tot dusver een schijntje genoemd mocht worden. De camera oogste veel lovende kritieken en is één van Sony's meest gewaardeerde camera's.

De HDR-HC3 borduurt voort op het succes van de HDR-HC1. Anders dan het typenummer doet vermoeden is de HDR-HC3 geen verbeterde, uitgebreidere of vernieuwde uitvoering van de HDR-HC1. Het grootste bewijs hiervoor vinden we in het prijskaartje: de HDR-HC3 moet voor ca 1299 euro over de toonbank. Daaruit valt af te leiden dat de HDR-HC3 in ieder geval een afgeslankte uitvoering van de HDR-HC1 moet zijn.

Hoewel deze stelling voor een groot gedeelte waar is, zijn er wel degelijk vernieuwingen aangebracht. Zo is de HDR-HC3 voorzien van een hdmi-poort om beelden rechtstreeks naar hdmi-tv's te sturen. Ook is de lcd-zoeker vernieuwd met een tweemaal zoveel pixels wat zorgt voor veel scherpere beelden. Helaas zijn er op de HDR-HC3 veel functies en mogelijkheden gesneuveld die we toch graag gezien hadden op deze camera. Een greep uit de voorbeelden: de HDR-HC3 heeft géén kantelbare optische zoeker, géén externe microfooningang en geen burst mode bij het maken van foto's. Vervelender is dat de sluitertijd niet meer in te stellen is, wat vooral in situaties met weinig licht erg lastig is. Ook missen we de zoomring van de HDR-HC1, die nu vervangen is door een scrollwieltje die stukken minder handig is in het gebruik.

Uit bovenstaande minpunten kan afgeleid worden dat de HDR-HC3 geen goede camera is, maar dat is zeker niet zo. De camera is duidelijk gericht op beginnende hd-filmers en voor dit publiek maakt de camera voldoende waar. Vooral de 'easy'-button waarmee de camera eigenlijk volautomatisch ingesteld wordt is erg praktisch. De beeldkwaliteit die de HDR-HC3 weet te produceren is gewoon goed, zowel in 16:9 als 4:3 en zowel in high definition als standard definition. De camera voelt lekker aan in de hand en de minidv-tapes moeten aan de zijkant geplaatst worden, waardoor de camera ook te gebruiken is op een statief. Uiteraard is de camera voorzien van Sony's InfoLithium-systeem wat garant staat voor een nauwkeurige accu-aanduiding. Met de standaardbatterij zien we een opnametijd van maar liefst twee uur.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • high definition beeldopname

  • goede beeldkwaliteit

  • camera is goed te bedienen

  • sluitertijd niet instelbaar

  • geen handmatige zoom/focusring

De HDR-HC3 van Sony is een goedkope en vooral goede instapcamera voor het high definition-segment. Dankzij de veelvoud aan functies en de gemakkelijke bediening is de camera bij uitstek geschikt voor filmers die voor ease-of-use gaan. Wie meer uit zijn camera wil halen is desondanks bij de HDR-HC3 aan het verkeerde adres: het gemis van een zoom/focusring en handmatige sluitertijd zijn onvergeeflijk en reden genoeg om wat meer geld uit te geven aan de HDR-HC1.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten