abonneren

HDC-SD5

De Panasonic HDC-SD5 is niet zo klein als de ultracompacte camera's van Sanyo en Aiptek, maar toch nog zeer compact vergeleken met de meeste videocamera's die nog met tape werken. Daarnaast biedt de camera full-hd opname op flash-geheugen.

Mogelijkheden en gebruiksgemak

De Panasonic HDC-SD5 is compact en redelijk licht, en heeft een horizontale bouw. De camera voelt zwaar aan, maar is toch behoorlijk compact.

De Panasonic HDC-SD5 lijkt uiterlijk veel op de Samsung VP-HMCX10C en Sony HDR-CX6EK. Ook qua specificaties heeft hij veel overeenkomsten met de Sony met een full-hd videoresolutie (1080i).
De videobeelden worden opgeslagen in het efficiënte AVCHD bestandsformaat, op een SD of SDHC geheugenkaart, wat het redelijk gemakkelijk maakt videobeelden over te halen naar de PC voor bewerking of opslag. Helaas is het bestanjdfromaat nog niet zo ingeburgerd als het gewone AVD MPEG-4 formaat, waardoor speciale software nodig is om de bestanden af te kunnen spelen. Gelukkig levert Panasonic hiervoor aparte software mee.

Bij de maximale beeldkwaliteit nemen de videobeelden ongeveer anderhalve MB per seconde in beslag, wat betekent dat er ongeveer 45 minuten gefilmd in de hoogste kwaliteit kan worden bij gebruik van een 4GB geheugenkaart.

De gebruiksvriendelijkheid is goed. Door middel van de eenvoudige knoppen en een klein joystickje zijn alle functies gemakkelijk te bedienen, ook met één hand als dat nodig is.

Aansluitingen

De camera is standaard voorzien van een USB aansluiting, en als enige van de door ons getest camera's van een standaard hdmi-aansluiting direct op de camera. Hoewel de standaard hdmi-aansluiting op de camera heel handig is, wordt dit gemak teniet gedaan doordat deze alleen gebruikt kan worden in combinatie met de netvoeding, waarbij eerst de batterij verwijderd dient te worden, om plaats te maken door een onhandige adapter in het batterijcompartiment die verbonden is met de netvoeding. Panasonic had beter een dock mee kunnen leveren zoals Sony deed met de HDR-CX6EK.

Beeldkwaliteit

De de 3ccd techniek met geavanceerde beeldstabilisatie staat bij de HDC-SD5 garant voor goede zeer scherpe videobeelden. De videokwaliteit is uitstekend. Hier en daar zijn in de details wat lichte compressieartefacten te zien, maar die zie je alleen op een full hd scherm. De fotokwaliteit valt erg tegen, die kan zich helaas niet meten met die van een aparte fotocamera. De kwaliteit van het breedbeeld lcd-scherm is goed en de bediening is met een mini joystickje heel gebruiksvriendelijk. Opvallende extra feature is de ‘Pre-rec’ functie. Deze functie maakt het opnemen van actiemomenten een stuk makkelijker doordat. bij het indrukken van de opnamekop, ook drie seconde gebufferde beelden worden opgenomen. Zo mist u het doelpunt nooit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Beeldkwaliteit
  • Mogelijkheden
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Onhandige aansluiting adapter
  • Fotokwaliteit
De Panasonic HDC-SD5 is een gebruikvriendelijke videocamera met een prima beeldkwaliteit. Het compacte formaat doet niets af aan de beeldkwaliteit, en de camera leverde de scherpste beelden op uit onze test. Slechts in de fijne details is wat compressie te zien, maar voor de meeste gebruikers is de kwaliteit meer dan voldoende. Jammer is dat de fotokwaliteit achterblijft, maar voor wie dat niet veel uitmaakt is de HDC-SD5 een prima keuze.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags:

Laatste reactie