abonneren

Everio X GZ-X900

JVC's Everio X is één van de kleinste 1080p-camcorders die we ooit hebben gezien. Het ziet daarbij af van een harde schijf en slaat in plaats daarvan zijn gegevens op sdhc op. De maximale kaartgrootte is hierbij 32 GB.

De Everio slaat 1080p hd-video op dankzij een 10,3-megapixel cmos-sensor. Deze sensor is wat gevoeliger dan die in een digitale spiegelreflex als de Canon EOS 1000D. Fijne details, zoals onregelmatigheden in de huid, worden in de hoge resolutie goed vastgelegd. De ingebouwde gezichtsherkenning kan 16 gezichten aan en er is eveneens een focusmodus, waarbij de onderwerpen in rood worden uitgelicht tegen een monochrome achtergrond. JVC's nieuwe beeldstabilisatietechniek corrigeert camerabewegingen in de lens, in plaats van achteraf bij het bewerken van de beelden. Zonder statief weet de camera hierdoor prima beelden te schieten.

De Everio schiet foto's met een 9-megapixel resolutie zonder interpolatie. Bent u aan het filmen, dan kunt u nog steeds foto's schieten, zij het op een resolutie van 5 megapixel. De 5x optische, 8x dynamische en 200x digitale zoom produceren ook allen bruikbare beelden. Handig is de macromodus, die tot op 5 centimeter afstand prima zijn werk doet en de kleuren accuraat weergeeft.

Een andere mogelijkheid van de Everio X is het opnemen op hoge framerates, oftewel high-speed recording met 500 frames per seconde. De filmresolutie zakt hierbij wel van 1920 x 1080 naar 640 x 72 pixels. Wie genoegen neemt met 100 fps kan opnemen op een bruikbaardere resolutie van 480x270. De camcorder kent ook nog een continuous shooting mode, die met de volledige 9 megapixel werkt. De camera neemt dan zes foto's op 15 fps. Dat is vijf maal zo snel als bij een Nikon D80-spiegelreflex.

Het navigeren door de functies van de Everio X is eenvoudig, dankzij de gevoelige, verlichte touch-slider en de losse menuknoppen die rondom het scherm zijn geplaatst. De meegeleverde Everio Mediabrowser, die helaas alleen onder Windows werkt, maakt het mogelijk eenvoudige aanpassingen aan het opnamemateriaal te maken en de opnames met één druk op de knop naar iTunes en YouTube te sturen. Mac-gebruikers zijn hiervoor aangewezen op iMovie 08.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel video- en fotomogelijkheden
  • prettig design
  • eenvoudig in het gebruik
  • onhandig geplaatste microfoon
  • gemiddelde beeldkwaliteit
De Everio X biedt veel mogelijkheden, maar de beeldkwaliteit haalt het niveau van concurrerende 1080p-camcorders niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: