abonneren

Everio GZ-MG50

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Kleine camcorder met grote opslag: Everio is de eerste camcorderlijn waarbij videomateriaal op harde schijf wordt opgeslagen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Hoewel miniDV al jaren het meest gebruikte opslagmedium is als het om video gaat, lijkt die heerschappij langzamerhand toch af te brokkelen. Sony zet zwaar in op de dvd als opslagmedium, maar de grootte van de schijfjes is een van de redenen waarom het onwaarschijnlijk is dat dit miniDV van de troon zal stoten. Opslag op flash of harde schijf lijkt logischer: het opslagmedium zit vast in de camera en hoeft niet te worden verwisseld, de capaciteit kan vele malen groter zijn dan bij miniDV en zelfs dvd, en het belangrijkste van alles: de videogegevens op een (flash)disc kunnen zo vaak veranderd worden als u wilt.

Everio

JVC is de eerste die groot inzet op het gebruik van flash en harde schijven in camcorders. De eerste Everio-lijn had flashgeheugen van 6 GB, wat overeenkomt met ca. anderhalf uur in de beste kwaliteit tot bijna zeven uur in de laagste (vhs-)kwaliteit. Het idee is leuk, maar na anderhalf uur filmen is het op. Waar u bij miniDV nog van tape kunt verwisselen, moet u met de Everio op zoek gaan naar een pc om het beeldmateriaal over te zetten en zo weer ruimte te creëren.
De nieuwe Everio-modellen zijn niet meer uitgerust met flashgeheugen, maar maken gebruik van een harde schijf van 20 of 30 GB. De door ons geteste MZ-MG50 is voorzien van 30 GB, wat garant staat voor zeven uur film in de beste kwaliteit en maar liefst 37 (!) uur in de economymodus; ruim voldoende voor een vakantie, en over het wisselen van tapes hoeft u zich niet meer druk te maken. Het is bewonderenswaardig hoe JVC de harde schijf en bijbehorende nieuwe techniek in zo’n kleine behuizing heeft ondergebracht. De camera is niet groter dan die van de concurrentie en voelt zeer licht aan.

Ergonomisch?

Wat direct opvalt is dat vrijwel alle bedieningsknoppen pas tevoorschijn komen bij het openen van de lcd-zoeker. De knoppen zijn duidelijk gelabeld, maar ze zijn helaas redelijk diep verzonken in de behuizing. Wie grote vingers heeft zal moeite hebben de menu's te doorlopen. Een touchscreen lcd-scherm, zoals we vaak bij Sony zien, heeft toch de voorkeur. Het menu zelf is eenvoudig te doorgronden; binnen enkele minuten hebben we alle instellingen doorlopen en aangepast. De positie van de aan/uit-schakelaar is een verademing; die bevindt zich bovenop de behuizing, op een plek waar u hem niet per ongeluk zult aanraken.
De zoomhendel is in combinatie met het lichte gewicht van de camera wat onpraktisch; bij het gebruik van de zoom hebben we de neiging de camera mee te kantelen. Een ander punt van kritiek is het display: JVC laat een optische zoeker achterwege, dus u bent voor het filmen aangewezen op het scherm. Helaas is het scherm zo grofpixelig dat er weinig detail te zien is. Zelfs onze vijf jaar oude referentiecamera van Sony heeft een scherper en beter leesbaar scherm.

Bekijken en monteren

Het gebruik van de harde schijf heeft grote voordelen. Direct na het filmen kunnen de scènes bekeken worden. U kunt scènes wissen, op datum zoeken en zelfs een playlist samenstellen. Het wissen van gedeeltes van scènes is helaas niet mogelijk; dat moet u later op de pc doen. Video-informatie wordt als mpeg-2 opgeslagen; dat is dus een afwijkend formaat van het gangbare dv-avi. JVC stelt voor een aantal bewerkingspakketten (waaronder Pinnacle) plugins beschikbaar waarmee de video bewerkt kan worden. Dat dit minder wenselijk is dan het gebruik van een standaard dv-codec is duidelijk, maar het zou ons niet verbazen als andere softwarefabrikanten, zoals Adobe, in de toekomst dit soort opslagformaten standaard ondersteunen. Monteren in Pinnacle is niet anders dan met een dv-camera.

Dus?

De Everio met harde schijf is een duidelijke stap voorwaarts, in tegenstelling tot opslag of dvd. De bijna onbeperkte opslag gecombineerd met het gemak van wissen en terugkijken, is een duidelijke meerwaarde boven miniDV. Dat het nabewerken op de pc (nog) niet met elk softwarepakket mogelijk is, is jammer, maar niet dramatisch. Wel heeft de door ons geteste MG50 wat minpuntjes waarvan we hopen dat JVC er bij een volgend model rekening mee houdt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Lange opslagduur.
  • Weergavegemak.
  • Slechte lcd-zoeker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags:

Laatste Vacatures