abonneren

Everio GZ-MG255

Niets zo vervelend als het meezeulen van cameratapes als u op vakantie bent. Vooral als u thuiskomt en u merkt dat u er onderweg één kwijtgeraakt bent of dat een luidspreker de tape onherstelbaar beschadigd heeft. Gelukkig zijn er camcorders met harde schijf.

De harde schijf geldt als uitstekend opslagmedium voor camcorders. Aan het gebruik van een harddisk zijn veel voordelen verbonden: zo is de opslagcapaciteit vele malen groter dan die van een tape en hoeft u niet heen-en-weer te spoelen om een bepaald moment terug te vinden. Zelfs basale editfuncties, zoals het monteren van clips, is mogelijk met een harde schijf-camcorder.

Toch hebben harde schijven een groot probleem: ze zijn niet bijster schokgevoelig. Als ze in gebruik een klap te verwerken krijgen, is de kans op beschadiging aan het schijfoppervlak levensgroot. Gelukkig hebben fabrikanten dit minpunt niet over het hoofd gezien. JVC biedt valbescherming: als de camcorder dankzij zijn gyrosensoren merkt dat hij valt, wordt de harde schijf razendsnel uitgeschakeld. Op deze manier zou u in de praktijk geen last moeten hebben van schijfproblemen.

De GZ-MG255 is een betaalbare camera die verrassend veelzijdig is in het gebruik. De harde schijf van 30 GB is voldoende voor 7 uur in hoogste kwaliteit, 14 uur in normale kwaliteit of 37 uur als u tevreden bent met vhs-kwaliteit. Op vakantie zult u dus niet snel naar een computer hoeven grijpen om de data over te zetten. De camera ligt prettig in de hand en de bediening vereist weinig gewenning. De beelden die we met de camera schieten zijn prima, zelfs bij weinig omgevingslicht. Ook foto's schieten is mogelijk; de foto's zijn zeer redelijk van kwaliteit maar kunnen niet tippen aan een echte digitale camera. Desondanks is de kwaliteit hoog genoeg voor eenvoudige vakantiekiekjes; dankzij de ingebouwde flitser kunt u ook in het donker fotograferen.

Pas bij langdurig gebruik van de camera vallen enkele nukken van het apparaat op. Zo is het vervelend dat de sluiter voor de lens alleen handmatig geopend en gesloten kan worden. Ook kunt u het vergeten om concerten op statief te filmen: het trillen van de bassen laten de camera op tilt slaan. In de hand houden is dan de enige optie. Als laatste zijn vinden we de accuduur aan de magere kant: na amper een uur houdt de GZ-MG255 het voor gezien. Betere accu's zijn tegen meerprijs uiteraard wel los te bestellen.

Het nabewerken van de bestanden op de pc is gelukkig wel weer eenvoudig. De GZ-MG255 wordt gezien als externe harde schijf, JVC neemt de filmbeelden op in mpeg-bestanden met de extensie MOD. Hoewel niet elk bewerkingpakket hier goed mee om kan gaan is het bewerken van de bestanden met Nero of de bij de camera meegeleverde software een fluitje van een cent. Ouderwetse filmmakers zullen blij zijn met het meegeleverde dock: hier is een firewire-aansluiting te vinden waardoor in captureprogramma's rechtstreeks naar dv-avi opgenomen kan worden.

Conclusie
De GZ-MG255 van JVC is een lekker eenvoudig te bedienen camera die prima beelden en plaatjes schiet. Dankzij de ingebouwde harde schijf kan er vooral véél beeld opgenomen worden. Voor rumoerige omgevingen is de camera door zijn gevoelige harde schijf ongeschikt, maar voor op vakantie is de camcorder een absolute aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: