abonneren

Cisco Flip Video MinoHD

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Cisco breidt de Flip Video-lijn uit met twee nieuwe modellen, de UltraHD en de MinoHD. Maar ook Sony maakt het steeds makkelijker een camcorder in de broekzak te verbergen. Weet de Bloggie Touch zich tegenover zijn Flip-concurrenten staande te houden?

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Hoewel vrijwel elke camcorderfabrikant inmiddels wel een minicamcorder in het assortiment heeft, blijft Flip Video (recentelijk overgenomen door Cisco) de standaard in dit segment. De apparaatjes zijn uiterst eenvoudig opgezet en daarmee erg gebruiksvriendelijk. Met de UltraHD en de MinoHD probeert Cisco elke casual filmer te bedienen. Het verschil tussen de twee Flip-modellen zit ‘m vooral in het uiterlijk: de UltraHD kan met AAA-batterijen gevoed worden en is dus dikker. Vreemd genoeg zijn er twee versies van de UltraHD: een 4GB-model zonder beeldstabilisatie en een 8GB-model met beeldstabilisatie. Het 4GB-model moet u dus snel vergeten. Zowel de 4GB- als 8GB-uitvoering van de MinoHD hebben ingebouwde beeldstabilisatie.

De UltraHD en MinoHD nemen in 720p op. U houdt de camcorders verticaal in uw hand en bekijkt de beelden op een 2-inch (320 x 240)-scherm. De beelden worden opgenomen als een h.264/aac-stream met mp4-extensie. De lens heeft een vaste focus (1,5 meter tot oneindig) met een lichtsterkte van f/2,4. Sony’s Bloggie Touch gooit het over een andere boeg. De camcorder wordt, net als bij een traditionele camera, horizontaal vastgehouden. Het scherm heeft een diagonaal van maar liefst 3 inch en is aanraakgevoelig. Ook kiest Sony voor een grotere sensor, waardoor de camera niet alleen in 720p (60fps) kan opnemen, maar ook met full-hd-beelden (1080p, 30fps) overweg kan. De f/2,8-lichtsterkte is een stop minder dan bij de Flip-camera’s, maar Sony maakt dit goed met gezichtsherkenning. Ook beeldstabilisatie ontbreekt niet. Als laatste valt op dat de Bloggie Touch aanzienlijk dunner is dan zijn concurrenten en steviger aanvoelt.

In gebruik vallen alle drie de camcorders niet tegen. De twee Flip-camera’s bedienen vrijwel hetzelfde, al heeft de UltraHD ouderwetse druktoetsen en de MinoHD aanraakgevoelige toetsen. De interface is spartaans van opzet, maar juist omdat er weinig mogelijkheden zijn, is er nauwelijks sprake van een leercurve. Sony biedt meer mogelijkheden (zoals het maken van foto’s), maar maakt optimaal gebruik van het touchscreen, zodat we ook hier meteen aan de slag kunnen. Wat opvalt, is dat alle camera’s gebruikmaken van intern geheugen in plaats van geheugenkaartjes – zelfs de Bloggie Touch. Ook hebben beide fabrikanten kant-en-klare usb-stekkers in de camera’s geïntegreerd die eenvoudig kunnen worden uitgeklapt. Losse kabeltjes zijn dus niet meer nodig, wat de draagbaarheid van de camera’s ten goede komt.

Om te zien hoe de camcorders in de praktijk presteren, maken we een aantal buitenopnames (overdag) en binnenopnames (’s avonds, bij weinig licht). De twee Flip-camera’s presteren nagenoeg identiek. Niet vreemd, aangezien deze camera’s dezelfde sensor delen. Het opnamebeeld vertoont redelijk wat ruis en zachte randen, evenals duidelijke compressieartefacten. De Bloggie Touch vertoont een rustiger opnamebeeld, met minder ruis en scherpere lijnen. Vooral op de 1080p-stand levert de Bloggie Touch indrukwekkende resultaten voor een camcorder in deze categorie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige bediening
  • ingebouwde usb-stekker
  • FlipShare
  • korrelige beeldkwaliteit
Waar Sony overtuigend wint op hardwarevlak, weet Cisco veel goed te maken met de meegeleverde FlipShare-software. Deze kan gebruikt worden voor het importeren, beheren, bewerken en zelfs het delen van videobeelden. Voor dit laatste wordt de online FlipShare-dienst gebruikt, van waar filmpjes snel doorgeplaatst kunnen worden naar Twitter, Facebook en YouTube. Ook Sony levert een gelijksoortige dienst (Personal Space) met linkmogelijkheden naar YouTube, Facebook en Flickr, maar qua gebruiksgemak legt Sony het absoluut tegen Cisco af.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags:

Laatste Vacatures