abonneren

Canon HFS21

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De zomer staat weer voor de deur! Hét moment om een nieuwe camcorder voor de zomervakantie te kopen. Nu kun je voor minder dan € 200 een simpele Flip aanschaffen, maar als je jouw herinneringen écht van het scherm wilt laten spatten, dan ga je natuurlijk voor een high-end camcorder.

De Canon HFS21 ziet er groot en glanzend uit en is lekker zwaar. De camcorder is uitgerust met een geavanceerde ingebouwde mini-accessoireschoen. Onze Canon DM-50 richtmicrofoon past er daardoor niet op. Het lcd-scherm ziet er fantastisch uit en heeft een diagonaal van 3,5 inch. Er is één extra knop op het lcd-paneel aanwezig, maar die kun je alleen gebruiken in combinatie met een Eye-Fi-kaart om gemaakte foto’s te uploaden naar het web. Behalve een koptelefoon- en microfoonaansluiting beschikt de HFS21 ook over een instelwiel linksonder de lens. Dit instelwiel is alleen via het hoofdmenu in te stellen en dat is jammer, omdat het de functionaliteit erg beperkt. Daar staat tegenover dat dit instelwiel als enige van alle camcorders de mogelijkheid biedt om er ook het volumeniveau mee te regelen.

Het menu van de HFS21 ziet er goed uit, maar is niet makkelijk te bedienen. Vaak moet je herhaaldelijk drukken of schuiven op het scherm om de juiste instellingen te kunnen selecteren. De HFS21 is uitgerust met alle belangrijke instellingen die je maar kunt wensen. Zo kun je bij het scherpstellen gebruikmaken van verschillende kleuren peaklijnen, maar is het tevens mogelijk om het beeld op zwart-wit te zetten, zodat het scherpstellen nog makkelijker gaat. Om de belichting op orde te krijgen, is de zebra in te schakelen op zowel zeventig als honderd procent.

Erg handig is de optie om de snelheid van de zoomknoppen te beïnvloeden. Er zijn drie constante snelheden en één variabele. Om de zoomknoppen op het scherm te kunnen gebruiken, moet je deze functie eerst activeren. In die modus verschijnt er ook een opnameknop in het scherm, die anders niet op te roepen is.

Tijdens het filmen wordt de laatst gebruikte functie in beeld getoond. Dat is handig, omdat je hierdoor supersnel kunt terugkeren naar die specifieke functie zonder het hele menu te hoeven doorlopen. Minder gelukkig gekozen is de positie van het kruis om een specifiek menu te verlaten. Dat zit rechtsboven in het beeld, waardoor je altijd iets van de opname mist.

Als je de camera binnen gebruikt, zul je versteld staan van het mooie scherm. Film je buiten, dan is het scherm ineens niet meer zo fantastisch. Met veel zonlicht lijkt het net alsof je in een spiegel kijkt. In zo’n situatie kun je beter gebruikmaken van de zoeker.

De opnamen van de Canon HFS21 zijn op te slaan op het interne geheugen (64 GB) en op twee verschillende geheugenkaarten. De HFS21 neemt video op in twee resoluties: 1920x1080 en 1440x1080. Alleen in de hoogste resolutie is het mogelijk om de beelden op te slaan met een bitrate van 24 Mbit/s. Over de opnameresolutie 1920x1080 25p hebben wij zo onze twijfels. De progressive beelden flikkeren namelijk niet en dat is bij alle andere camera’s wel het geval. Na een analyse van het videobestand met Mediainfo blijkt dat de video gewoon in interlaced-formaat is weggeschreven.

De kwaliteit van de opnames is buitengewoon goed. Helemaal te gek is dat het geluid enorm mooi klinkt en weinig ruis bevat. Wel moet je daarvoor de microfoondemper inschakelen. Dat kan bij hele zachte geluiden natuurlijk een probleem vormen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • audioniveau regelen via instelmenu
  • zoomsnelheid instellen
  • lcd-scherm is in zonlicht slecht te bekijken
  • menu is niet makkelijk te bedienen
De Canon HFS21 is een goede camcorder met een aantal prettige en handige functies. Het gebruiksgemak kan nog iets beter en het scherm mag wat minder weerkaatsen, maar voor de rest is dit een camera die we je kunnen aanraden.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Camcorders

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie