abonneren

Xoops

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wat zou het fijn zijn als het maken van een nieuwe pagina beperkt zou blijven tot het invoeren van een tekst, waarna de lay-out automatisch goed zou komen. Gelukkig bestaat die oplossing ook, in de vorm van een contentmanagementsysteem zoals Xoops.

Xoops staat voor eXtensible Object Oriented Portal System en is, zoals de naam al doet vermoeden, begonnen als een pakket om webportals mee te maken. In de loop van de tijd heeft het pakket zich ontwikkeld tot een cms dat gebruikt kan worden voor zowel kleine persoonlijke, als grote corporate websites.
Het pakket bevat een aantal standaardmodules die in principe voldoende zijn voor een eenvoudige site. Mocht u meer uit uw site willen halen, dat kunt u kiezen uit een bijzonder groot aantal vrije of commerciële modules.
Om de lay-out van de site aan te passen, maakt ook Xoops gebruik van templates en stylesheets. Om het maken van templates te vergemakkelijken, maakt het pakket gebruik van Smarty, een template-engine die het mogelijk maakt templates in gewoon html op te zetten. Dynamische content kan dan worden toegevoegd door het plaatsen van speciale 'Smarty tags'. Zo kan heel eenvoudig bijvoorbeeld de sitenaam of gebruikersnaam uit de database worden opgehaald en in de pagina geplaatst. Het database systeem waar Xoops standaard mee werkt is MySQL. Andere databases worden niet ondersteund. Xoops is opensource en wordt onder GPL gedistribueerd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • veel modules verkrijgbaar
  • werkt alleen met MySQL
Xoops is zeer goed bruikbaar voor het opzetten van een website. Hij is flexibel, uitbreidbaar en zorgt voor een beter georganiseerde website met een strakke en uniforme lay-out, een logische opbouw en goede toegankelijkheid.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie