Wie een weblogtool zoekt, moet in ieder geval Wordpress in de keuze meenemen. Het pakket is eenvoudig te installeren en biedt uitstekende functionaliteit.

Installatie

Bij Wordpress gaat het om een PHP-script, dat een MySQL-database gebruikt voor het opslaan van de artikelen. Deze minimale benodigdheden zijn op bijna elke server en in bijna elk webhostingpakket te vinden. De installatie van het pakket is zeer eenvoudig en vraagt geen speciale PHP-kennis. U hebt alleen kennis nodig wanneer u specifieke aanpassingen wilt doen, die verder gaan dan uiterlijke verfraaiing. De meeste wijzigingen kunt u doen via de ingebouwde template-editor. Ook wanneer u uw WordPress-installatie met uitbreidingen of hacks wilt aanvullen, die door de actieve en creatieve WordPress-community worden aangeboden, is diepgaande PHP-kennis niet nodig. Wordpress biedt een makkelijke WYSIWYG-editor, waarmee u uw teksten kunt bewerken en opmaken. Niet alle HTML-commando's staan tot uw beschikking, maar alleen een selectie van tags. Deze kunt u met een muisklik uitkiezen en aanvullen met attributen en waarden. U kunt precies vastleggen welke personen als administrator of auteur toegang krijgen tot de backoffice. Wilt u bijvoorbeeld dat alleen geregistreerde gebruikers schrijfrechten krijgen, dan kunt u dat aangeven in de instellingen. Er is een apart scherm waarop u de gebruikersrechten kunt instellen. Co-auteurs en extra beheerders kunt u met een paar kliks toevoegen. Trackback is een andere functie die standaard al aanwezig is in de Wordpress-weblog. Een Trackback is een functie, waarmee weblogs verwijzingen naar artikelen kunnen overnemen en reacties kunnen uitwisselen. De Trackbacks worden aan het eind van het weblogbericht getoond. Ze bevatten de naam van de weblog, de bijbehorende URL en een samenvatting van het bericht. Een andere highlight van WordPress is de RSS-functie. Na een klik op de link veschijnt automatisch een RSS-feed in de weblog. Met behulp van deze functie is het makkelijk om nieuws aan andere websites aan te bieden of beschikbaar te stellen aan individuele gebruikers, bijvoorbeeld voor gebruik op de gepersonaliseerde Google-homepage. Een zoek- en archiveersysteem zit er eveneens in. Alle archieven staan in de navigatielijst op de startpagina, waar u ze met een muisklik kunt bereiken.

Individuele aanpassingen

Wilt u uw weblog aan uw eigen wensen aanpassen, dan is een eenvoudige HTML-editor in het programma opgenomen. Als beheerder kunt u deze via de menuoptie Templates bereiken. U hebt hiervoor in ieder geval rudimentaire HTML-, CSS- en PHP-kennis nodig. Verder hebt u voor de bestanden, die u met deze editor bewerken wilt, schrijfrechten nodig (chmod 666) omdat u de wijzigingen anders niet kunt opslaan. U kunt de bestanden, die u wilt bewerken, hetzij via een directe link, hetzij via een bestandskeuze-optie opvragen. Wilt u Wordpress in uw eigen taal, dan kunt u meteen de Nederlandse versie downloaden en installeren, zonder dat u achteraf nog een taalpakket hoeft toe te voegen.

Plug-ins voor WordPress

De WordPress-community is erg actief en ook erg creatief. Er ontstaan voortdurend nieuwe add-ons en uitbreidingen voor het weblog-pakket. Een paar plug-ins zijn al bij de installatie meegeleverd en hoeven door de beheerder alleen nog via de menu-optie Plugins te worden geactiveerd. Op de website van WordPress vindt u een enorme collectie extra's. Het enige minpunt van WordPress is dat er regelmatig lekken worden ontdekt, die dan weliswaar zeer snel worden opgelost, maar waarbij u wel steeds in de weer moet zijn om uw oude installatie bij te werken. Dat is de keerzijde wanneer u een populair pakket koopt.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gratis

  • eenvoudig te installeren

  • geen PHP-kennis nodig

  • zeer veel extra's

  • gemakkelijk te beheren

  • lage systeemeisen

  • updates installeren vervelend

  • er worden relatief veel lekken ontdekt

U wilt een weblog op een eigen of een gehoste server installeren en helemaal naar uw eigen smaak inrichten? In dat geval is Wordpress een uitstekende keuze: het is makkelijk te installeren, makkelijk in gebruik en heeft als bijkomend voordeel dat het gratis is.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 3Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)128Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 98/SE

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten