abonneren

WordPress 2.5

Of u nu een kleine persoonlijke website wilt maken of een drukbezochte blog in beheer hebt, met Wordpress kan het. Wij bekijken versie 2.5.

Wordpress noemt zichzelf een "Personal Publishing Platform" en is duidelijk gericht op bloggers. In tegenstelling tot cms-en, zoals Joomla! en Drupal, is Wordpress net iets minder flexibel in het maken van een complexe en niet-standaard websitestructuur. Dit is geen nadeel, het maken van een blog is eenvoudig en bovendien werkt het razendsnel.

Hosting

Wordpress wordt verspreid onder GPL. U kunt het pakket gratis installeren op uw webserver. U hebt echter ook de mogelijkheid uw site gratis op een Wordpress-server te draaien. Voor thuisgebruik voldoet dit vaak prima, mits u kunt leven met een url als http://pcmreview.wordpress.com.

De nieuwe versie van Wordpress, nummer 2.5, is voornamelijk het resultaat van terugkoppeling uit de markt. Zo zijn er forse veranderingen in de gebruikersinterface, is er meer controle tijdens het bewerken van content en is het onderhoud van plugins vereenvoudigd. Ook onder de motorkap is er nogal wat verbeterd. De gebruikersinterface voor het pakket is volledig vernieuwd. Op het 'dashboard' kunt u als blogger allerlei zaken zien, zoals het aantal bezoekers, welke berichten het meest gelezen zijn, sites die naar uw blog linken en het laatse commentaar op uw blogs, alles keurig gegroepeerd. Als u plaatjes voor uw site uploadt, analyseert het pakket automatisch de exif-tags en maakt het deze beschikbaar in het systeem. Bij het uploaden komt nu een handige tijdbalk in beeld. Het uploaden van een hele folder of een groep bestanden kan voortaan in één keer. En naast het zoeken in posts, kan Wordpress nu ook zoeken op pagina's. Het bereik van de zoekopdrachten is hiermee een stuk groter geworden.

Als u met meerdere mensen aan een blog werkt, is het vanaf nu niet meer mogelijk om per ongeluk met meerdere personen tegelijkertijd dezelfde tekst aan te passen. Probeert u dat toch, dan krijgt u keurig een melding dat dat niet mogelijk is en geeft het systeem de naam van degene die al met het artikel bezig is.

Plugins

Het managen en vooral het updaten van plugins is verbeterd. Als er een nieuwe versie beschikbaar is van een plugin die u in gebruik hebt, licht het systeem u daar niet alleen over in, maar kan het deze ook (in de meeste gevallen) voor u installeren. Dit maakt het onderhoud van plugins wel erg eenvoudig. Achter de schermen is er ook nogal wat verbeterd, zoals vernieuwingen in de password library, die betere beveiliging biedt. Cookies worden nu versleuteld en de database is geoptimaliseerd. Allemaal niet onbelangrijk voor de robuustheid van het systeem. Upgrading naar de nieuwe versie is eenvoudig, al uw content blijft behouden. Toch is het oppassen met de plugins die u gebruikt hebt, deze moeten namelijk wel compatibel zijn met de nieuwe versie. Als dit niet zo is, zult u moeten wachten tot de ontwikkelaar van de plugin dit aanpast en kunt u de plugin tot die tijd niet gebruiken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • overzichtelijk dashboard
  • makkelijk zoeken
  • management plugins zéér eenvoudig
  • oude plugins niet altijd bruikbaar
  • weinig ontwerpvrijheid
Zeker vanwege de gratis hosting van Wordpress is dit een van de meest toegankelijke cms-en die er zijn. U hoeft slechts te registreren en u kunt aan de slag. Nadeel is dat de ontwerpvrijheid niet al te groot is, maar als u die niet nodig hebt, is Wordpress een goede keuze. De verbeteringen in de nieuwe versie maken het zeker de moeite waard te upgraden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie