abonneren

Windows Live Essentials 2011

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Als we Windows Live Essentials 2011 hebben geïnstalleerd, blijkt een kwartier van ons leven verstreken en is het aantal automatische opstartprocessen flink toegenomen. Maar er zijn ook in één klap elf programma's geïnstalleerd. Zijn die allemaal essentieel of kunt u beter uw eigen keuzes maken?

Essentials 2011 omvat de laatste versies van Messenger, Photo Gallery, Movie Maker, Mail, Writer, Family Safety, Windows Live Mesh, Messenger Companion, Bing Bar, Outlook Connector Pack en Silverlight. Sommige van deze programma's gebruikt u wellicht al, terwijl u andere misschien nooit zult openen. Voor wie is deze bundel dan bedoeld?

Met zo'n uitgebreide verzameling gratis tools mikt Microsoft duidelijk op de actieve internetter die veel online contacten onderhoudt op Facebook, MySpace of LinkedIn (Hyves staat er standaard niet, maar kunt u wel toevoegen) en zijn dagelijkse beslommeringen wereldkundig maakt op een blog. Deze internetter laat al die communicatie uiteraard vergezeld gaan van beeld. Daarmee is de aanwezigheid van een deel van de genoemde programma's verklaard, maar ook niet meer dan dat. De gemiddelde internetter die aan dit profiel voldoet, zit namelijk waarschijnlijk niet per se te wachten op Family Safety of de Outlook Connector Pack. Daarnaast zal niet iedereen zich bezighouden met foto's én video of sociaal netwerken én bloggen.

Sociaal

Met de nieuwste Messenger houdt u – ook via een mobiele applicatie – contact met al uw vrienden op bijna alle gangbare sociale netwerken. Messenger nestelt zich als een spin in uw sociale web en haalt automatisch de lotgevallen van uw vrienden binnen vanaf een groot aantal diensten. Desgewenst worden hun nieuwtjes doorgestuurd naar uw mobiel. Naast de reeds genoemde diensten koppelt Messenger onder (vele) andere met YouTube, Flickr, Photobucket, Blogger en WordPress. Vreemd genoeg komen we Twitter in het overzicht niet tegen. Deze spin-in-het-webfunctie maakt dat het venster van de nieuwste Messenger een stuk prominenter aanwezig is dan dat van zijn voorganger.

Blog

Het leven van de blogger wordt er met Live Writer 2011 een stuk makkelijker op, zo is de bedoeling. Met name de integratie met WordPress is subliem. Vanuit uw WordPress-account kunt u Live Writer configureren en omgekeerd kunt u alles wat u in Live Writer maakt, precies bekijken zoals het er bij WordPress uit komt te zien. Die laatste mogelijkheid is er overigens ook voor een aantal andere populaire blogdiensten.

Bij een blog hoort uiteraard ook (bewegend) beeld en daarmee is de aanwezigheid van Live Photo Gallery en Live Movie Maker verklaard, want naast Bing Maps en foto's en video's van andere plekken op internet, kunt u uiteraard ook uw eigen materiaal toevoegen. Daarbij gebruikt u Live Photo Gallery niet alleen voor het bijhouden van al het stilstaande beeld op uw pc, maar ook voor het bewerken ervan. Behalve het gebruikelijke, zoals kleurcorrectie, kunt u daarbij denken aan het samenvoegen van groepsportretten tot het ideale portret of het maken van panorama's. Uiteraard is Photo Gallery gekoppeld aan uw Live-ID, zodat u direct foto's kunt uploaden.

Alhoewel Photo Gallery u ook gemakkelijk slideshows laat maken, lukt dat nog beter in Live Movie Maker, omdat u daarin – naast het werken met video's – ook foto’s aan elkaar kunt plakken tot een film, waarbij u kunt kiezen uit de nodige gelikte sjablonen.

Ballast

We zijn op een deel van de bundel niet eens ingegaan. Dat betreft dan alleen het wat kleinere grut (Messenger Companion, Bing Bar, Outlook Connector Pack), zaken die u waarschijnlijk toch al op uw pc hebt staan (Silverlight, Mail) of de buitenbeentjes in dit geheel Live Mesh en Family Safety – programma’s waar niets mis mee is, maar die we maar moeilijk in het geheel van deze bundel kunnen plaatsen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • aardige onderdelen
  • uitstekende integratie
  • teveel voor de meeste gebruikers
Live Essentials 2011 is een leuke bundel gratis programma's, waarvan de belangrijkste onderdelen ook nog eens goed met elkaar en de buitenwereld geïntegreerd zijn. De gewenste componenten los downloaden is echter een aantrekkelijke optie, zeker voor wie geen overbodige programma's op zijn pc wil.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: