Het fijne van grafische editors is dat je geen whizkid hoeft te zijn om een leuke website in elkaar te draaien. Maar die vlieger gaat niet altijd op, zo merken wij tijdens het testen van Web to Go Personal.

Met Web to Go Personal zouden we snel en eenvoudig een mooie site moeten kunnen bouwen. Maar al tijdens de installatie vinden we het programma alles behalve simpel. Een voorbode van meer ellende of valt het wel mee?

Installatie
Voor de installatie hebben we een ftp-server nodig waarover we volledige rechten hebben. Is dat eenmaal geregeld, dan blijkt het overzetten van 10.095 KB op de een of andere manier vrij traag te gaan. En dan krijgen we ook nog een melding dat het niet gelukt is om de rechten van een bestand om te zetten naar 777 (volledige rechten voor iedereen, inclusief aanpassen). Volgens de installatiewizard moeten we dit met de hand doen om de veiligheid te vergroten. Dat klinkt onlogisch, maar we doen het toch maar. Na afloop zien we drie php-bestanden: index.php, dl.php en sitemail.php. Dan blijkt dat dit nog maar het begin was van een veel groter installatieproces. Als we de index openen, verschijnt een formulier waarin we behoorlijk wat informatie moeten opgeven, waaronder de toegangsgegevens voor een MySQL-database. Onze hostingdienst biedt slechts één database per website, dus moeten we die wel gebruiken voor Web to Go. Jammer, want het maakt backuppen en herstellen lastiger. Prettig is dat de tabellen die Web to Go toevoegt een voorvoegsel krijgen, wat ze makkelijker te onderscheiden maakt. Als we het formulier hebben ingevuld, gaat de php-pagina met de informatie aan de slag: na een tijd pruttelen zijn we kennelijk klaar.

Mogelijkheden
Nu moeten we een sjabloon kiezen voor onze site. Web to Go Personal biedt er vijftien. Van elk sjabloon is de tekstkleur, het lettertype en de tekstgrootte aan te passen. Ook kun je kop- en voetteksten instellen en knoppen aanpassen. De knoppen in ons sjabloon hebben een plaatje van een biljartbal, wat we nergens kunnen verwijderen of aanpassen. En alleen van de topbanner, eventuele zijframes en tekstblokken kunnen we de achtergrondkleur veranderen. Dat had uitgebreider en flexibeler gemogen.

Applicaties
Speciale onderdelen toevoegen als een kalender of forum? Dat kan. In Web to Go worden ze Applicaties genoemd. Denk aan een downloadmanager, een forum, een fotoboek, een gastenboek, een kalender en een poll. Ook is er de mogelijkheid tot ip-blokkering, het plaatsen van nieuws, het maken van een sql-dump, het toevoegen van een ticker, een zoekbox en een knop Print de huidige pagina. Allemaal ingebouwde standaardscripts die ook gratis op het web te vinden zijn. Gebruikmaken van de ingebouwde applicaties is absoluut makkelijker dan zelf met scripts aan de slag gaan, maar er zijn ook nadelen. Zo blijkt de (lelijke) poll altijd vier opties te vereisen, meer of minder mag niet. Bovendien geeft hij de eerste keer gelijk de cryptische foutmelding: “Fout! Contacteer de webmaster!”

Gemak?
Onze kennismaking met Web to Go Personal ging allerminst van een leien dakje. Alleen de systeemeisen al: een webserver die via ftp bereikbaar is, minstens 10 MB vrij heeft en php ondersteunt en dan ook nog een opgezette MySQL-server. Als we onder de motorkap kijken, zien we dat het pakket gebruikmaakt van de FCK-editor, onder de GNU Lesser General Public License. FCK is een lichtgewicht website-editor die populair én gratis is. Dankzij FCK biedt Web to Go ook een html-modus, waarin rechtstreeks in de code ingegrepen kan worden. Maar de bedoeling van een grafische editor is nou juist het gemak om niet zelf aan de code te hoeven te sleutelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Nederlandstalig

  • lastige installatie

  • inflexibel

  • duur

  • geen uninstall-optie

Aan gemak ontbreekt het bij Web to Go Personal net even te veel.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten