abonneren

Voorlopig geen Firefox 64-bit

Mozilla was bezig met het programmeren en testen van een 64-bits versie van Firefox voor het Windows platform. Dit levert de browsermakers echter zoveel problemen op dat de ontwikkeling stilletjes is stopgezet.

Voor Mac OS X en Linux is een 64-bit versie van Firefox al beschikbaar. De 64-bit versie voor Windows is voorlopig echter van de baan. Benjamin Smedberg, een engineering manager bij Mozilla, heeft in de mozilla.dev.apps.firefox discussiegroep van Google gemeld dat de ontwikkeling van de 64-bit versie van Firefox wordt gestaakt. Tijdens de ontwikkeling van de 64-bit versie kwamen de programmeurs nogal wat problemen tegen.

Het lijkt er op dat het Mozilla ontbreekt aan mankracht om de 64-bit versie te kunnen ontwikkelen. Naast de 64-bit versie wordt ook de 32-bit versie van Firefox gewoon doorontwikkeld met hetzelfde team. Mozilla heeft de prioriteit tijdens de ontwikkeling van de 64-bit versie altijd gelegd bij de 32-bit versie. Zo werden bugs in de 32-bit versie door het ontwikkelingsteam eerst opgelost voordat er weer verder werd gewerkt aan de 64-bit versie. De oplossing van een crash met de 64-bit browser kreeg hierbij lage prioriteit, wat frustraties bij testers opleverde, meldt Smedberg.

De vele plug-ins die beschikbaar zijn voor Firefox zijn een belangrijke argument om deze browser te gebruiken. Veel plug-ins zijn niet beschikbaar voor de 64-bit versie van de browser. En de plug-ins die wel beschikbaar zijn veroorzaakten nogal wat problemen. De browser vaak “hangen” door een niet goed werkende plug-in.

Als je een 64-bit browser wil gebruiken in Windows, dan kun je Internet Explorer of Opera proberen. Ook Chrome en Safari bieden alleen 32-bit versies. Overigens werkt de 32-bit versie van Firefox prima op een 64-bit Windows besturingssysteem. Mogelijk biedt een 64-bits versie van Firefox vooral voordelen op voor mensen die tijdens het surfen meer dan 4 gigabyte werkgeheugen nodig hebben. En dat zullen er niet veel zijn.

Bron: The Next Web

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: Browsers