abonneren

UltraEdit

Natuurlijk, u kunt een website bouwen met Kladblok, maar een goede editor is handiger. UltraEdit bijvoorbeeld.

UltraEdit is een buitengewoon krachtige teksteditor, die inmiddels toe is aan versie 14.00a - inderdaad, UltraEdit kent een lange historie. Dat zien we ook terug in de functionaliteit. Natuurlijk kunt u een gewone tekst bewerken, maar het pakket toont zijn kracht pas echt wanneer u met broncode of webpagina's werkt.

Wat direct opvalt is dat UltraEdit meerdere documenten binnen één hoofdvenster kan openen. Verder doet de editor aan 'syntax highlighting', wat inhoudt dat in programmacode verschillende programma-elementen verschillende kleuren krijgen. Dat geldt ook voor html-pagina's en cascading stylesheets, zodat u direct aan de kleur kunt zien wanneer u een typefout maakt. Handig is de optie om stukken code dicht te klappen door in de linkerkantlijn op een minteken te klikken.

Dat UltraEdit zich vooral richt op bouwers van websites, blijkt uit de integratie van ftp, telnet en ssh (secure shell). U kunt vanuit UltraEdit een ftp- of telnet-sessie starten, zodat u heel eenvoudig uw aangepaste bestanden op uw website kunt zetten. Als u een html bestand opent, ziet u met één druk op de knop hoe de pagina er in een browser uit zal zien. Helaas houdt deze browser geen rekening met stylesheets, wat de bruikbaarheid wel vermindert.

Voor programmeurs is het functie-overzicht handig. Hierin komen alle functies te staan die in een bestand worden gedefinieerd. Op die manier kunt u eenvoudig naar een bepaalde functie springen. Met het installeren van UltraEdit wordt ook een proefversie van UltraCompare geïnstalleerd. Hiermee vergelijkt u eenvoudig twee bestanden, waarbij u precies ziet welke tekstdelen anders zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer veelzijdig
  • bruikbare opties voor programmeurs
  • zwakke geïntegreerde browserweergave
UltraEdit is een zeer uitgebreide en goed doordachte editor, waar serieuze (web)programmeurs eigenlijk niet zonder kunnen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie