abonneren

TYPO3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wat zou het fijn zijn als het maken van een nieuwe pagina beperkt zou blijven tot het invoeren van een tekst, waarna de lay-out automatisch goed zou komen. Gelukkig bestaat die oplossing ook, in de vorm van een contentmanagementsysteem zoals TYPO3.

De last van het updaten

Stel, u hebt een prachtige website in elkaar gesleuteld. Met veel geduld en een html-editor hebt u alles ingericht, plaatjes uitgelijnd, menustructuren gemaakt en zelfs een formulier gemaakt waarmee mensen u een e-mail kunnen sturen. Het was en hele klus, maar het resultaat mag er zijn. Helaas blijkt al snel dat het onderhoud een gigantische klus is. Even een pagina toevoegen heeft tot gevolg dat u alle menu's op alle pagina's met de hand – in html – moet aanpassen. Bovendien moet u bij het maken van de pagina steeds goed kijken hoe de lay-out er ook weer uitzag. Een contentmanagementsysteem zoals Typo 3 biedt dan uitkomst.

Gratis en GPL

Het Deense opensourcepakket TYPO3 is gratis en gedistribueerd onder de General Public License (GPL) wat grofweg gezegd inhoudt dat u met de broncode mag doen wat u wilt. Zelfs verkopen mag, echter mag dit alleen onder voorwaarde dat de koper ook volledige rechten tot de broncode krijgt zodat ook hij er mee kan doen wat die wil.

Meer dan 800 modules

Typo3 is geschikt voor bedrijfstoepassingen op internet en intranet. Het pakket is flexibel en modulair uitbreidbaar, er zijn meer dan achthonderd modules beschikbaar, waaronder online winkels, agenda's, fotogalery's, documentmanagement en opslag, zoekfuncties en nieuwsbrieven.
U kunt zelf eenvoudig templates maken met een wizard die u door alle stappen loodst. Mocht u van plan zijn zelf modules te gaan ontwikkelen, dan is er ook nog de Kickstart-wizard die u daarbij op weg helpt. Het pakket ondersteunt zowel 'front-end' als 'back-end' editing: als u de juiste rechten hebt gekregen van de beheerder, kunt u door op een pictogram bij de tekst te klikken, deze tekst direct in de site aanpassen zonder daarvoor naar de administratiemodule (back-end) te gaan.
Er zijn meer dan drieduizend websites die het pakket gebruiken en er zijn meer dan twintigduizend ontwikkelaars lid van het forum.

Eigenschappen

Om TYPO3 te kunnen gebruiken moet u de beschikking hebben over een PHP applicatieserver (bijvoorbeeld bij uw hosting provider) met als webserver Apache of IIS. De databases die ondersteund worden door TYPO3 zijn MySQL, PostGreSQL, Oracle en MSSQL.

PluspuntenConclusie
  • gratis
  • flexibel
  • veel modules verkrijgbaar
Typo 3 is van prima kwaliteit en zeer goed bruikbaar voor het opzetten van een website. Hij is flexibel, uitbreidbaar, maar zorgt vooral voor een beter georganiseerde website met een strakke en uniforme lay-out, een logische opbouw en goede toegankelijkheid.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: