abonneren

Trillian Astra 4.0

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Windows Live Messenger, AIM, ICQ: u hebt keuze uit tal van instantmessagingdiensten. U wilt niet kiezen, maar van alle diensten gebruikmaken zónder voor elk een aparte applicatie te gebruiken? Trillian ondersteunt meerdere messengers in één applicatie.

AIM, ICQ, Windows Live Messenger en vele andere instantmessagingdiensten hebben elk hun eigen software. Gebruikt u meerdere diensten, dan was u lange tijd gedwongen om voor elke dienst zijn eigen applicatie te gebruiken. Dat dit niet nuttig is, dringt bij deze diensten maar langzaam door. Daarom zijn verscheidene ontwikkelaars met hun eigen oplossing voor dit probleem gekomen.

Een van de eerste bedrijven die dit probleem aanpakten, was Cerulean Studios. Hun oplossing heet Trillian en is sinds kort beland bij versie 4. Deze nieuwste versie heeft het toevoegsel Astra gekregen. Naast ondersteuning voor alle bekende instantmessagingdiensten werkt Trillian namelijk ook met Astra, de eigen dienst van Cerulean Studios. Deze integratie is zelfs zo verregaand dat u een Astra-account moet aanmaken om van Trillian gebruik te maken. Dit is gratis, maar zorgt wel voor een extra verplichting, terwijl de software juist bedoeld is om de wildgroei aan accounts te reduceren.

De software is beschikbaar als online applicatie, maar ook als download voor Windows 2000, XP, Vista en 7; versies voor Mac OS X en de iPhone zijn in ontwikkeling. Wij testen Trillian Astra op Windows 7. U kunt het programma volledig gratis uitproberen, maar na dertig dagen worden sommige functies afgeschermd, tenzij u overgaat tot aanschaf van de Pro-versie. Gelukkig blijkt het programma zeer goed bruikbaar zonder de Pro-features. Let wel op dat u de werkbalk van Ask.com niet installeert.

Na registratie van een Astra-account kunt u snel inloggen en de gegevens van uw huidige messagingdiensten invoeren. Alle versies van Trillian ondersteunen Windows Live, Yahoo, AIM, ICQ en ook minder bekende diensten als Jabber. Skype, IRC en enkele andere chatdiensten worden alleen ondersteund in de Windows-versie. Ook kan Trillian berichten van uw Facebook- en Twitterpagina's weergeven. Zelfs de wat meer exotische functies van de diensten worden ondersteund, zoals Windows Live Messengers handgeschreven berichten. Binnen uw gesprekken kan Trillian indien gewenst ook snel toegang geven tot nieuws uit rss-feeds of tot webpagina's als Wikipedia.

Waar het in Trillian om gaat, is de samenvoeging van al deze diensten tot een overzichtelijk geheel. Het hoofdscherm geeft een overzicht van al uw contacten in al uw netwerken. Onder de contactlijst staan de berichten van Twitter en Facebook waar u op kunt klikken om direct door te gaan naar hun respectievelijke websites. Helaas wordt deze slimme combinatie teniet gedaan door een aantal keuzes wat betreft de interface. Trillian is naar uw smaak aan te passen met skins, wat op zich een goed idee is, maar de twee standaard meegeleverde skins zijn een aanslag op uw ogen. Zowel het hoofdscherm als de berichtvensters nemen onnodig veel ruimte in. Ook volgt de kleurstelling van de vensters de thema-instellingen van uw systeem niet, zodat deze compleet uit de toon vallen.

Tot slot zijn de prestaties niet ideaal. Trillian is in het gebruik merkbaar langzaam, zoals bijvoorbeeld tijdens het scrollen door de contactlijst of het openen van een nieuw gespreksvenster. Wij vermoeden dat dit ligt aan het gebruik van een xml-gebaseerde interface. Eenzelfde fout maakte Winamp enkele jaren geleden met versie 3, die op veel systemen door traagheid onbruikbaar was. Trillian is wel goed te gebruiken, maar de performance had veel beter kunnen zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • alle diensten in één
  • onoverzichtelijk
  • traag
Trillian maakt deels zijn beloftes waar. U kunt het inderdaad gebruiken als vervanging voor meerdere andere programma's. Vrijwel alle diensten en hun functies worden ondersteund. De interface zorgt helaas voor onoverzichtelijkheid, waardoor Trillian zijn doel een beetje voorbijschiet. Er zijn verscheidene alternatieven, zoals Pidgin (www.pidgin.im) of Digsby (www.digsby.com), die ook het proberen waard zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord