Tips voor Vivaldi, de browser voor power-users

Opera-oprichter Jon von Tetzchner lanceert vandaag zijn nieuwe browser, Vivaldi. Deze was sinds vorig jaar als bètaversie te draaien, maar kan met de release van versie 1.0 als 'klaar voor gebruik' worden beschouwd. PCM neemt een kijkje dichterbij.

Vivaldi is een browser die gebouwd is op Chromium. Als je wilt, kun je er dan ook Chrome-extensies aan toevoegen. Verder vallen de vele mogelijkheden om de interface naar smaak aan te passen op en zijn er met name op het gebied van tabbladen een hoop handigheidjes ingebouwd. 

Lees hier meer over de oorspronkelijke aankondiging van Vivaldi en het gedachtegoed er achter.

Dowload Vivaldi hier.

Eigenzinnige interface

De browser laat je verschillende elementen herpositioneren. Zo kun je de tabbladenbalk bijvoorbeeld niet alleen aan de bovenkant vastmaken, maar ook aan de onderkant of de zijkant. Ook de adresbalk en een paneel met snelkoppelingen naar belangrijke functies zijn te verplaatsen. 

Verder zijn er verscheide kleurenthema's in te stellen en bepaal je of de achtergronden van tabbladen meekleuren met de websites die je bezoekt - bijvoorbeeld rood voor PCM, blauw voor Facebook. Overigens zit het instellingscherm verder wat verstopt. Het radartje vind je onderin het grijze zijpaneel, of druk Alt+P.

© PXimport

Vivaldi met de tabbladenwerkbalk aan de zijkant en de adresbalk aan de onderkant.

Navigeren met sneltoetsen en muisgebaren

Als het aan de makers van Vivaldi ligt, gebruik je zo weinig mogelijk de muis. Er zitten rond de 100 sneltoetsen ingebouwd voor uiteenlopende functies, die je overigens ook zelf kunt aanmaken of veranderen. Tip: druk in de browser op Ctrl+F1 om een spiekfbrief te zien met daarin een overzicht van alle opties.

© PXimport

Navigeer je wel gewoon met de muis, dan kun je gebruik maken van muisgebaren. Dat doe je door de rechtermuisknop ingedrukt te houden en er bepaalde bewegingen mee te 'tekenen'. Zo open je bijvoorbeeld een nieuw tabblad door de muis omlaag te trekken. Of ga je een pagina terug door naar links te vegen.

© PXimport

Tabbladen beheren en groeperen

Wie veel werk in zijn browser verricht, weet hoe snel de tabbladenbalk volstroomt met websites en wat een helse klus het kan zijn om de site terug te vinden die je zoekt. Er bestaan handige extensies voor die het leed verzachten, maar Vivaldi heeft verschillende opties standaard ingebouwd om orde in de chaos te scheppen.

Zo kun je bijvoorbeeld verschillende tabbladen samenbrengen in een tabbladgroep, door ze op elkaar te slepen. Met de optie gelijksoortige tabbladen groeperen doet Vivaldi dit automatisch. Een groep neemt de vorm aan van een mapje vol websites, waar je o.a. tussen kunt switchen met de sneltoets Alt+Tab

© PXimport

Kies je ervoor om de tabbladenwerkbalk aan de zijkant van je browservenster te houden, dan kunnen tabbladen ook horizontaal weergegeven worden.

© PXimport

Verder kun je snel de verschillende tabbladen tegelijk weergeven door ze te stapelen. Met de stapelknop onderin de browser (rechts) bepaal je hier de layout van. 

© PXimport

Vier 'gestapelde' tabbladen naast elkaar.

Notities maken

Vivaldi heeft Notities standaard ingebouwd, vergelijkbaar met Microsofts Edge. Je vindt de optie in het grijze paneel. Met het plus-icoontje maak je nieuwe notities aan. Je kunt ook delen van tekst op sites opslaan door de woorden te selecteren en te kiezen voor selectie in nieuwe notitie plakken.

© PXimport

Notities zijn verder nog van screenshots en bijlagen te voorzien. Ook de link naar de website waar de tekst vandaan komt, wordt opgeslagen. De aantekeningen die je hebt gemaakt, zijn tevens in te delen in mappen.

© PXimport

Tot slot: Snelkiezer en panelen beheren

Open je Vivaldi of een nieuw tabblad, dan kom je standaard bij de Snelkiezer (Speed Dial) uit. Hier kun je websites opslaan die je vaak bezoekt, zodat je er snel bij kunt. Je kunt ze ook onderbrengen in subcategorieën die je zelf mag bepalen, zoals 'nieuws', 'social' of 'tech'. Tip: Je kunt o.a. de achtergrond van de snelkiezer aanpassen onder instellingen > snelkiezerpagina.

© PXimport

Dan nog een laatste trucje: Vivaldi laat je websites openen in zogenaamde webpanelen. Open je een site als paneel, dan blijft deze altijd actief naast de websites die je daarbuiten bezoekt. Een handige toepassing daarvoor is dat je bijvoorbeeld je Twitter-feed open kunt houden, terwijl je daarbuiten gewoon andere sites kunt openen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten