Tips en trucs voor Mozilla Thunderbird

Nog geen tien jaar geleden lanceerde Mozilla mailapplicatie Thunderbird als gratis alternatief voor programma's als Microsoft Outlook. Vandaag de dag concurreert Thunderbird vooral met webmaildiensten.

1. Een account toevoegen

Een nieuw mail-account aanmaken in Thunderbird is geen lastige opgave. Kies onder bestand het kopje nieuw en klik op Nieuwe e-mailaccount verkrijgen. Je komt nu in een scherm waar je kunt aangeven met welk account je wenst te verbinden. Mozilla doet zelf ook twee suggesties, maar die vink je natuurlijk uit. Klik op Dit overslaan en mijn bestaande e-mailadres gebruiken. Vul vervolgens de gegevens in in het scherm E-mailaccountset-up (wachtwoord, gebruikersnaam en mailadres) en klik op OK. Thunderbird gaat nu de koppeling leggen. In de volgende stap wordt gevraagd welk protocol je wilt gebruiken voor het synchroniseren van je mail, imap of pop3. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Bij pop3 haalt het programma de mails op van de mailserver en worden de berichten op je computer bewaard. Je kunt de mails dan bijvoorbeeld ook offline bewaren. Wanneer je gebruikmaakt van het imap-protocol werk je direct op de mailserver. Je haalt dan niet alle mails binnen, maar hebt dan ook niet de voordelen van ‘on premise’ werken. Maak een keuze uit één van de twee en klik op Klaar. In je linkerscherm verschijnt er nu een nieuw mail-account.

Het adresboek van Thunderbird kan je vinden onder de kop Extra in de algemene menubalk. Net als Gmail onthoudt Thunderbird de mailadressen waarnaar je berichten verzonden hebt. Het adresboek vult zich dus automatisch. Wanneer je de applicatie net gebruikt is het echter prettig om adressen van bestaande mailapplicaties te importeren. Daarvoor gebruik je de Importeren-functie die je ook onder de kop Extra vindt. Selecteer de optie Adresboeken en kies een applicatie waaruit je het adresboek wil importeren. Dat kan standaard onder andere uit Eudora en Outlook. Klik op volgende en je zult zien dat de mailadressen worden geïmporteerd. Voor webmaildiensten als Gmail zul je een uitdraai van je contacten moeten maken (bij Gmail is dat een .csv-bestand). Je moet dan het gedownloade bestandje selecteren om de adressen in te laden.

Een sterke functie in Thunderbird is de mogelijkheid filters te maken en toe te voegen aan je mail. Filters zijn gekoppeld aan een account en kunnen dus niet worden toegepast over alle accounts die je aan Thunderbird hebt gekoppeld. Ga naar Extra, kies voor Berichtenfilters en selecteer een mail-account waarop je het filter wilt toepassen. Je komt nu in het opmaakscherm. In het bovenste schermdeel kan je kiezen hoe je het filter wilt toepassen (handmatig uitvoeren of automatisch). In het midden kan je de criteria van het filter bepalen. Dat kan bijvoorbeeld een aantal dagen zijn, een bepaalde afzender of een bepaalde urgentie. In het onderste schermdeel zie je de actie die de filter neemt. Ook die mogelijkheden spreken voor zich. Het kan gaan om het verplaatsen van de mail naar een andere account of bijvoorbeeld als gelezen markeren. Als je deze zaken hebt ingesteld klik je op OK. Het filter is nu automatisch actief en met de toets Nu toepassen wordt het toegepast.

Ga in Thunderbird naar het toepassingsmenu (in de bovenbalk helemaal aan de linkerzijde) en kies Add-ons. Er opent een nieuw tabblad met een koppeling naar alle beschikbare add-ons voor Thunderbird. Zoek een rss-reader, klik op installeren en start de mailapplicatie opnieuw op. Je stelt je rss-reader als volgt in: ga in de mailapplicatie naar Bestand, Nieuw, Andere accounts. Klik op Blogs & nieuwsfeeds en geef je map met rss-berichten een naam. Je ziet nu dat er in je linkerscherm een nieuwe account is aangemaakt, speciaal voor rss-berichten. Klik op de account en kies Abonnement beheren. Voer hier de url van een rss-feed naar keuze in en klik op Toevoegen. Je hebt nu je eerste rss-feed gemaakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten