abonneren

ThinkUp

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Nieuwsgierig naar patronen in je socialmediagebruik? Of zoek je een Facebook-post van meer dan een jaar geleden? Met ThinkUp kun je alle posts en tweets van jezelf indexeren, doorzoeken en weergeven in handige overzichten en diagrammen.

ThinkUp is een zogenaamde webapplicatie die je moet installeren op een server, zodat het gegevens kan ontvangen en versturen. Het installeren van ThinkUp kan een onaangename verrassing zijn. Wanneer je al toegang tot een eigen server hebt, dan is het een kwestie van de ThinkUp-map kopiëren en in de rootmap plakken. Heb je echter geen eigen server, dan zul je een lokale server moeten maken met bijvoorbeeld XAMPP. Daarnaast zul je ook nog een mailclient moeten hebben (wij gebruiken MDaemon). Als je hier niet bekend mee bent, kan het tijd kosten om de boel goed geconfigureerd te krijgen.

Na een succesvolle installatie kun je binnen enkele seconden je socialmedia-activiteit op Twitter, Facebook en Google+ in beeld krijgen. Handig? Jazeker, de ingebouwde zoekfuncties van die diensten zijn niet altijd even handig. In ThinkUp zit een eenvoudige zoekfunctie waarmee je berichten van bijvoorbeeld een jaar geleden snel kunt terugvinden. De Twitter-geschiedenis gaat helaas nu nog terug tot 'slechts' 3200 tweets, er wordt aan gewerkt om die beperking op te heffen.

De interface van ThinkUp is simpel, maar wel effectief. Zodra je ingelogd bent en naar de gewenste socialmediatab gaat, zie je direct een overzichtje van je recentste activiteiten, de topberichten en je nieuwe vrienden. Alle menuopties spreken voor zich en nergens staan onduidelijke termen, heel wat anders dan de installatie dus! Het enige dat we missen, is een zoekoptie op het dashboard (beginscherm). Je moet nu eerst in het menu naar Posts of Tweets gaan om te zoeken. Dat is een onnodige handeling in een verder zeer overzichtelijke interface.

Het belangrijkste element van ThinkUp is natuurlijk het overzichtelijk weergeven van je socialmedia-activiteit. Dat doet ThinkUp goed. Niet alleen je eigen berichten worden opgeslagen, maar ook de gehele conversaties worden overzichtelijk weergegeven. Wil je zien hoeveel vrienden jou in de afgelopen tijd hebben toegevoegd, hoeveel reacties je gemiddeld op een bericht krijgt en hoeveel likes? ThinkUp geeft alles weer in korte, bondige lijstjes, zoals TopTweets, Most liked posts en Recent activity. Daarnaast voorziet ThinkUp je visueel van staaf- en taartdiagrammen, waarmee je snel kunt zien hoeveel nieuwe vrienden je hebt, hoeveel reacties en likes je hebt, et cetera. Je kunt bovendien zien vanaf welke locatie vrienden gereageerd hebben of jouw bericht geretweet hebben door middel van de GeoEncoder plugin (deze werkt met Google Maps).

ThinkUp kun je handmatig bijwerken door op Update now te klikken, maar ook zo instellen dat het automatisch de informatie binnenhaalt, zodat het altijd up-to-date is. Ook kun je een selectie van al je posts of tweets exporteren naar een csv-bestand dat door alle spreadsheetprogramma's gelezen kan worden. Dit is erg handig als je ze op je eigen website wilt zetten of in een document wilt verwerken. Bovendien kun je ook alle data exporteren, zodat je deze naar een andere locatie kunt kopiëren. Dat is makkelijk als je database te groot wordt of je ThinkUp vanaf een andere server wilt laten draaien.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • prima zoekfunctie
  • overzichtelijke diagrammen
  • zoekfunctie niet op dashboard
  • Twitter beperkt tot 3200 tweets
Als je ThinkUp eenmaal aan de praat hebt gekregen, is het een heel interessante webapplicatie, die nog wel in de kinderschoenen staat. ThinkUp geeft een erg duidelijk overzicht van je socialmedia-activiteit op Facebook, Google+ en Twitter. De zoekfunctie is erg handig, zeker wanneer je oudere berichten terug wilt zoeken. Bovendien vinden we het prettig om het socialmediagebruik eens in grafiekjes en diagrammen afgebeeld te zien. Minpuntje is dat er voorlopig nog een beperking (3200 tweets) op de Twitter-geschiedenis zit. Daarnaast mag het installatieproces een stuk eenvoudiger en zien we graag de zoekfunctie ook op het dashboard.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie