abonneren

Skype 5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Skype is groot geworden met gratis voip-gesprekken en instant messaging. De stap naar integratie van sociale netwerken in Skype 5 is een goed idee, maar niet voldoende uitgewerkt.

In het nieuwe Skype Home-scherm kunt u de meest gebruikte contacten zien en ook eenvoudig uw statusbericht instellen. Belangrijker is echter de Facebooktab. Deze haalt de nieuwsfeed van Facebook op en biedt ook de optie om in uw telefoonboek te kijken, waar de contactgegevens van uw Facebookvrienden staan. Het is mogelijk om direct in de nieuwsfeed commentaar te plaatsen en dingen te 'liken'. Zowel vanuit de nieuwsfeed als het telefoonboek kunt u een Skype- of telefoongesprek starten of een sms-bericht sturen. Van volledige integratie is helaas niet echt sprake. Skypegesprekken zijn alleen mogelijk als het contact zijn Skype-gebruikersnaam in zijn Facebookprofiel heeft staan, wat niet ideaal is. Ook worden nieuwe berichten in de nieuwsfeed niet als notificatie weergegeven in bijvoorbeeld het systeemvak. De meerwaarde van de integratie blijft daardoor beperkt.

De toevoeging van groepsvideogesprekken zou groot nieuws zijn, ware het niet dat deze functie nog steeds in bèta is. Bovendien betreft het slechts een probeerversie: uiteindelijk gaat het geld kosten. Om de kwaliteit van gesprekken te verbeteren, is in Skype 5 automatisch gespreksherstel ingevoerd. Dit moet gesprekken automatisch herstellen, mochten ze door verbindingsproblemen wegvallen. Tijdens onze test hebben we hier niets van gemerkt, wat natuurlijk geen nadeel is. Skype 5 is ook beschikbaar voor Mac (als bèta), maar nog niet voor Linux.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede audio- en videokwaliteit
  • automatisch gespreksherstel
  • Facebookintegratie valt tegen
  • groepsvideochat nog niet af
De nieuwe Skype heeft nog altijd dezelfde goede gesprekskwaliteit en overzichtelijke interface. De toegevoegde functies vallen helaas wat tegen. Van de Facebookintegratie hadden we iets meer verwacht en groepsvideogesprekken zijn nog niet af. Hoewel het programma dus niet slecht is, valt de beoordeling toch lager uit.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie