abonneren

Safari 5

Het zijn woelige tijden in browserland. Door de zich nog altijd voortslepende ontwikkeling van html5 en de discussie over videocodecs hebben browsersbouwers genoeg om over na te denken. Apple kwam onlangs met versie 5 van Safari. Hoe gaat deze om met de snel veranderende webstandaarden?

De aankondiging van Safari 5 werd een beetje ondergesneeuwd door al het andere Apple-nieuws (zoals de nieuwe iPhone), maar er zitten toch een aantal interessante features in. Op het html5-front zorgt Safari 5 voor ondersteuning van geolocation, net als Chrome, en closed captioning (ondertiteling) voor video. Hardwareacceleratie voor media en effecten zit er nu ook in en is standaard ingeschakeld. Safari komt dan ook relatief goed uit html5-snelheidstests, maar op features blijft het wat achter.

Met de recentste test van html5test.com scoorde Safari 165 punten (van de 300), tegen 197 voor Chrome 5. Apple heeft te kennen gegeven dat het voor html5 wel h.264 wil ondersteunen, net als Chrome, maar geen ogg. Ook wordt geen ondersteuning ingebouwd voor de recent door Google uitgebrachte VP8-codec, waarschijnlijk vanwege Apples uitgebreide investeringen in concurrent h.264.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hardware-acceleratie
  • geolocation, closed captioning en meer
  • slechts h.264-ondersteuning
De codecondersteuning, een van de grote discussiepunten bij html5, is in Safari 5 minder dan bij concurrent Chrome 5. Desondanks is de browser al goed voorzien van html5-features en zit het met de snelheid ook goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: