abonneren

PUBLICip

Café's, campings et cetera willen best een wifi-hotspot beschikbaar stellen, als het maar niet te ingewikkeld is. PUBLICip biedt uitkomst.

PUBLICip biedt een gemakkelijk te bedienen opensourceoplossing. De gebruiker hoeft alleen de ZoneCD in de pc te stoppen en een herstart uit te voeren. De pc doet daarna dienst als gateway tussen het bekabelde en het draadloze netwerk, waarbij de overige pc's in het netwerk geen gevaar lopen.
ZoneCD is in feite een bewerkte versie van de Morphix CD (www.morphix.org), een Linux-distributie die als live-cd beschikbaar is. De cd bevat een collectie GNU/Linux-software die is voorgeconfigureerd om als wifi-gateway dienst te doen. Kennis van Linux is echter niet nodig om ZoneCD te kunnen gebruiken, omdat alles vanzelf gaat. Dit betekent ook dat er na de eerste opstart geen verdere configuratie meer mogelijk is. U kunt wel de configuratie opslaan op een diskette of usb-stick.

Open deur?

'Makkelijk' en 'geen configuratie' betekent overigens niet dat uw hotspot wagenwijd open staat. PUBLICip geeft namelijk behoorlijk wat beheeropties: zo kunt u gebruikersgroepen aanmaken met verschillende rechten. U kunt een meertalige welkomstpagina maken waar gebruikers zich online kunnen registreren. Wilt u geld verdienen met uw hotspot, dan kunt u zorgen dat bezoekers bij de kassa een persoonlijke toegangscode kunnen kopen. Pas na invoer van de toegangscode krijgen ze toegang tot het draadloze netwerk. Vervolgens kunt u bijvoorbeeld een tijdslimiet per gebruiker stellen of bepaalde poorten blokkeren.
PUBLICip bevat ook het DansGuardian contentfilter, waarmee u bijvoorbeeld seksuele of gewelddadige content kunt blokkeren, of bestandstypes als mp3 of exe. Ten slotte is het ook nog mogelijk om per gebruiker het mac- en ip-nummer, de sessielengte en de hoeveelheid up- en downstream dataverkeer te monitoren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer complete oplossing.
  • Geen it-kennis nodig tijdens gebruik.
  • Pc kan niet meer voor Windows-taken worden gebruikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie