abonneren

Postnuke 0.8

Het open source CMS-systeem Postnuke staat vlak voor de lancering van de langverwachte versie 0.8. We zijn enthousiast over de nieuwe functies, maar geven ook een waarschuwing aan beginners.

De ontwikkelaars van Postnuke hebben Milestone 3 gehaald. Daarmee staan ze vlak voor de lancering van de release-candidate van versie 0.8. We mogen dus aannemen dat de functionaliteit redelijk definitief is. In MS 3 is de zoekfunctie en het raamwerk voor de formulieren (pnForms) verbeterd en uitgebreid. De sterk uitgebreide API zorgt dat ontwikkelaars minder werk zelf hoeven te doen, vooral op het gebied van veiligheid. De API biedt naast de bekende functies zoals rechtenbeheer en koppeling van templates ook een geïntegreerd database-beheer. Daardoor is de syntax om toegang te krijgen tot databases makkelijker en is er minder kans op fouten bij het ontwikkelen van modules. Samen met de workflow-engine en de API voor webformulieren staan daarmee een reeks krachtige hulpmiddelen tot uw beschikking.

De installatie op een (L)AMP-systeem is makkelijk: na het uitpakken van de pakketten op de webserver gaat u naar een installatiepagina die u langs de noodzakelijke configuratiestappen leidt. Vanaf dat moment staat het CMS tot us beschikking. Een nieuwe upgradefunctie zorgt ervoor dat u uw oude Postnuke-installatie met weinig moeite kunt upgraden.

Dit klinkt allemaal vrij simpel, maar pas op als u beginner bent. Het leren kennen van dit CMS is lastig omdat het minder intuïtief inelkaar steekt dan bijvoorbeeld WordPress. Voor ervaren gebruikers is de definitieve versie van Postnuke wel iets om naar uit te kijken; het CMS is behoorlijk volwassen geworden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede splitsing van inhoud en presentatie
  • Zeer grote uitbreiding van functionaliteit
  • Kostenloos
  • Niet makkelijk voor instappers
Postnuke bereikt met versie 0.8 een interessant stadium. Door een sterk uitgebreide API zullen vooral geavanceerde webontwikkelaars kunnen profiteren van de betere modulariteit en de mogelijkheid om eenvoudig modules te ontwikkelen. Met de nieuwe database-interface, een workflow-module en een formulieren-framework kan Postnuke zich met elk CMS meten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie