abonneren

Pogoplug

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Pogoplug kennen we vooral als het stuk roze hardware dat je eenvoudig bestanden laat delen. Na een bètaperiode is er nu ook software onder dezelfde naam, een bestandsserver voor Windows, Mac OS X en Linux. De interface is minder roze dan de Pogoplug-hardware, maar je moet het ook met minder functionaliteit stellen.

We testen Pogoplug onder Windows 7. Het programma start op met een installatiewizard die je verzoekt een Pogoplug-account te registreren. Dat is gratis, tenzij je kiest voor een Premium-account. Voor $ 29 mag je dan ook muziek en video streamen naar Xbox 360, PlayStation 3 en de mobiele apps voor iPhone, iPad en Android. Verder is alle functionaliteit gratis. In de installatiewizard kun je aangeven welke mappen op afstand beschikbaar moeten zijn. Een vrije mappenkeuze is er in dat stadium nog niet bij: met selectievakjes kun je kiezen uit documenten, muziek, afbeeldingen, video’s en je bureaublad. Dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen: Pogoplug nestelt zich in het systeemvak en valt je verder niet lastig.
 

Delen

De meest basale functie van Pogoplug is het delen van bestanden. Zolang je computer aan staat en Pogoplug draait, hoef je alleen in te loggen op de website van Pogoplug (my.pogoplug.com) om toegang te krijgen tot alle gedeelde bestanden. Naast de serverfunctie voegt de Pogoplug-software ook een schijf toe aan je systeem. Via Mijn Computer krijg je toegang tot Pogoplug-apparaten, andere pc’s met de Pogoplug-software en bestanden die andere Pogoplug-gebruikers met jou hebben gedeeld.

Het instellingenscherm van de software is de plek waar je zelf mappen kunt toevoegen, handig voor als je iets anders wilt toevoegen dan de installatiewizard je toeliet. Ook kun je op het tabblad Remote Access de hele optie voor toegang op afstand in één keer uitschakelen als je niets wilt delen. Het tabblad Print klinkt veelbelovender dan het is. Printers die zijn aangesloten op de pc waar Pogoplug is geïnstalleerd kun je niet delen via Pogoplug. Dat werkt alleen met printers die op een fysiek Pogoplug-apparaat zijn aangesloten.

Pogoplug heeft ook een ingebouwde backupoptie: Active Copy. Vanuit het optiescherm word je naar de website geleid om dit in te stellen. Active Copy is vrij eenvoudig. Je kiest een bron- en een doelmap en dat is alles. Pogoplug kopieert een keer alle bestanden naar de doelmap en houdt vervolgens bij of er nieuwe of gewijzigde bestanden bijkomen. Voor veel mensen zal dat voldoen, maar een volwaardige backupoplossing is het natuurlijk niet.Streamen

Met een iPhone, iPad of Android-telefoon kun je ook gebruik maken van de Pogoplug-app (deze app was er al voor Pogoplug-apparaten, maar werkt ook probleemloos met de software). Streaming naar mobiele apparaten, een premium-optie, werkt wel maar valt tegen qua gebruiksvriendelijkheid. We testen de Android-app op de Samsung Galaxy S met Android 2.3. De enorme hoeveelheid muziek die door de Pogoplug-software geserveerd wordt krijg je in lijstvorm te zien (waarbij artiest, album, genre wel worden weergegeven, maar de albumcovers vreemd genoeg niet) of je kunt door de afzonderlijke mappen bladeren. Er worden maximaal 100 items tegelijk geladen, dus snel bladeren door een omvangrijke muziekcollectie is er niet bij. Het streamen zelf gaat over 3G vrij goed maar we merken meer onderbrekingen dan bij de gratis concurrent Audiogalaxy.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige installatie
  • bestanden delen zonder zorgen
  • karige backup
  • streaming naar mobiel niet handig
Omdat de Pogoplug-software geen geld kost is het best een aardige optie als je snel en eenvoudig een server van je thuis-pc wilt maken. Backup en delen zijn echter erg karig uitgevoerd en de enige feature waar je voor zou kunnen betalen wordt door gratis alternatieven als Audiogalaxy beter gedaan. De software van Pogoplug is vooral handig als je toch al een Pogoplug-apparaat in je thuisnetwerk hebt staan vanwege de goede integratie.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: