abonneren

Peepel

Peepel heeft een online kantoorpakket gelanceerd, bestaande uit een tekstverwerker, spreadsheet, bureaublad, rekenmachine en binnenkort ook een kaartapplicatie.

Peepel is niet de eerste met een online kantoorpakket: Google, Ajax13, Zoho en ThinkFree zijn maar een paar alternatieven, die allemaal gratis zijn. Het bijzondere van Peepel is dat u meerdere vensters op uw online desktop kunt openen. U kunt zoveel applicaties en bestanden openen als u wilt, die u kunt verschuiven, stapelen en van grootte veranderen. Toch merken we dat daar beperkingen aan zijn; als u teveel vensters opent wordt het wisselen tussen de vensters behoorlijk traag: het duurt zo’n 10 seconden voordat de applicatie reageert. Het toevoegen van een nieuwe map in de Peepel FileManager leverde bij ons alleen foutmeldingen op.

Het kantoorpakket van Peepel bestaat uit WebSheet, WebWriter en Desktop, aangevuld met een FileManager, WorkSpace Manager en AccountManager. De FileManager is bedoeld voor het toevoegen van mappen en het beheren van bestanden. De WorkSpace Manager stelt u in staat om een bureaublad met openstaande applicaties op te slaan, zodat u later naar dezelfde werkomgeving kunt terugkeren. De AccountManager tenslotte, geeft u de mogelijkheid om persoonlijke gegevens op te slaan.

Voor dagelijks werk is Peepel nog te traag en te beperkt. De tekstverwerker en spreadsheet bevatten net als de andere online kantoorpakketten alleen de basisfuncties. Dat is op zich niet erg, als u online even snel een bestaand document wilt bewerken, maar die functie ontbreekt bij Peepel nou net: u kunt geen bestaande Office-documenten importeren. Daardoor bent u afhankelijk van de aanbieder, die in de voorwaarden doodleuk stelt dat uw account op elk moment en zonder opgaaf van redenen opgeheven kan worden. Online kantoorapplicaties bieden een mooie kans om samen aan documenten te werken, maar het delen van documenten is evenmin beschikbaar. Concurrent Zimbra biedt daarvoor veel meer mogelijkheden en kondigde onlangs ook een offline-variant aan. Peepel gaat op termijn een offline-variant uitbrengen, maar is daarmee nog in een testfase.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Meerdere vensters tegelijk openen
  • Overal bereikbaar
  • Beperkte mogelijkheden
  • Werken in FileManager levert fouten op
  • Reageert traag bij het klikken in vensters en het wisselen tussen vensters
  • Gebruikersvoorwaarden bevatten riskante clausules
  • Geen import van bestaande documenten
  • Geen documentuitwisseling met andere gebruikers
De interface ziet er mooi uit, de applicatie werkt in Internet Explorer én Firefox, maar het werken met meerdere vensters tegelijk levert nauwelijks toegevoegde waarde op. Wij werken net zo lief in één venster tegelijk, met een online kantoorpakket dat wél snel is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: