abonneren

Opera stapt over op engine van Safari en Chrome

De Opera-browser gaat in toekomstige versies gebruik maken van dezelfde motor als Safari en Chrome gebruiken, namelijk Webkit.

Opera zet zijn Presto- rendering engine bij het vuilnis en gaat zijn browsers voorzien van Webkit, de browsermotor die de basis vormt van Chrome en Safari.

Het bedrijf maakte dinsdag de overstap bekend in een blogpost. Niet alleen zal het Webkit gaan gebruiken voor het renderen van webpagina’s in Opera, maar het zal ook V8 gaan gebruiken voor het verwerken van JavaScript.

Volgens Opera zullen deze wijzigingen vooral onder de motorkap plaatsvinden en zullen consumenten vooral ‘betere compabiliteit voor sites en dan vooral op het mobiele vlak’ merken. Webkit wordt al gebruikt in Apples Safari en Google Chrome.

 

“De Webkit-engine is al erg goed en we streven ernaar om hem nog beter te maken”, zegt technisch hoofd Hakon Wium Lie van Opera. “Het ondersteunt de standaarden waar we om geven en biedt de prestaties die we nodig hebben.”

Belangrijker is echter dat Opera voor toekomstige versies gaat werken met Chromium, het
openbronproject dat de basis vormt voor Googles Chrome-browser en onderdeel uitmaakt van het Webkit-project. Het zegt zich zo meer te kunnen richten op geavanceerde functies die de gebruiker tegenwoordig van een browser verwacht.

De Noorse browsermaker maakte in januari al bekend dat het een nieuwe browserengine ontwikkelde voor zijn smartphone- en tabletbrowsers. Dit nieuwe project, Opera Ice, was al gebaseerd op Chromium en Webkit en vormt de basis voor de volgende versie van het populaire Opera Mini. Op die manier hoopt het betere versies te kunnen ontwikkelen voor Android en iOS.

Opera belooft dat het aan het einde van de maand tijdens de techbeurs Mobile World Congress een voorproefje zal tonen van de nieuwe koers die het is gaan varen. Volgens de fabrikant maken wereldwijd 300 miljoen mensen gebruik van een Opera-browser, die onder meer te vinden zijn op tablets, televisies, smartphone en pc’s.

Via: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: engine, Opera, Safari, Browsers, Webkit

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord