abonneren

Opera 9.6

In het rijtje van de meest gebruikte browsers (Internet Explorer, Firefox en Safari) staat Opera op de vierde plaats. Onlangs stelde de Noorse ontwikkelaar Opera 9.6 beschikbaar. Moet u meteen overstappen?

De download is 7,1 MB groot en bij de installatie kunt u kiezen voor Nederlandse menu's. Aan de vertalingen is duidelijk veel aandacht besteed en zelfs op de Opera-website zijn Nederlandse helppagina's te vinden. Het is overigens gemakkelijk om van taal te wisselen en u hoeft daarvoor de browser niet te herstarten. De pagina's worden snel geladen en tijdens onze test is Opera geen enkele keer gecrasht. Er zijn veel nuttige functies ingebouwd. Zo heeft Opera een eigen e-mailclient, die u kunt benaderen via een apart tabblad in het werkvenster. Als u veel downloadt via bittorrent, hoeft u daarvoor geen aparte client te downloaden. U kunt namelijk ook via Opera deze bestanden downloaden. Naar wens kunt u nog aangeven wat de maximale up- en downloadsnelheid van de downloads mag zijn. In nieuwste versie van de browser zijn de functies Speed Dial, Opera Link, Feed Preview en Low Bandwith Mode toegevoegd.

Speed Dial

Als u een nieuw tabblad opent, kunt u daar negen veelbezochte sites in verkleinde vorm neerzetten. Als u op één van deze negen sites drukt, opent deze in een apart tabblad. Er is ook een andere manier waarop u snel een favoriete site kunt openen. Als u bijvoorbeeld de derde site op de favorietenpagina's wilt openen, drukt u op de toetsen Ctrl+3. Een site toevoegen aan het tabblad met de negen thumbnails van uw favorieten gaat heel eenvoudig. U selecteert een lege thumbnail en drukt op de rechtermuisknop. Daarna voert u de site in die u wilt toevoegen. De afbeelding van de thumbnail bestaat uit een verkleind screenshot van de gekozen website. Deze afbeelding kunt u periodiek laten verversen.

Opera Link

Hebt u meerdere computers waarop u met Opera werkt, dan kan de functie Opera Link van belang zijn. Daarmee kunt u namelijk een aantal van uw eigen browserinstellingen op meerdere computers laten synchroniseren. U moet daarvoor overigens wel een account aanmaken op de site van Opera. Als u inlogt met uw gebruikersnaam en wachtwoord, wordt automatisch de Opera browser waarmee u op dat moment werkt, gesynchroniseerd met de instellingen zoals die reeds bekend zijn. U kunt overigens zelf bepalen welke gegevens u wilt laten synchroniseren. Zo kunt u niet alleen uw favoriete sites, maar ook uw persoonlijke werkbalk en ingetypte internetadressen laten synchroniseren. U kunt zelfs synchroniseren tussen uw pc's en de mobiele telefoon, op voorwaarde dat op dat laatste apparaat ook Opera is geïnstalleerd.

Feed Preview

Opera biedt een ingebouwde functie voor het abonneren op nieuwsfeeds. U drukt op het rss-pictogram op de site. Met de functie Feed Preview kunt u de laatste feeds van een site bekijken zonder dat u er een abonnement op hebt. Zo kunt u snel even de laatste wijzigingen op de site bekijken. Als u besluit een abonnement te nemen op een feed, moet u zich realiseren dat elke drie uur wordt gekeken of er mutaties hebben plaatsgevonden op de site. U kunt deze termijn naar wens aanpassen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel functionaliteit
  • kleine download
  • stabiele browser
  • geen spectaculaire verbeteringen ten opzichte van vorige versie
Ondanks de relatieve onbekendheid van Opera, zijn we zeer te spreken over deze browser. Pagina's verschijnen snel op het scherm en de browser is geen enkele keer gecrasht. Nadeel is wel dat niet ieder website is voorbereid op de Opera browser. In dat geval zult u dus nog even een beroep moeten doen op Firefox of Internet Explorer. De sterke punten zijn dat de e-mail client in de browser is geïntegreerd en dat u met Opera ook bestanden kunt downloaden via bittorrent. Nieuwe functies als Speed Dial, Opera Link , Feed Preview en Low Bandwith Mode zijn niet echt spraakmakend, maar kunnen voor bepaalde gebruikers enorm handig zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie