abonneren

Opera 9

In de nieuwe versie van Opera zijn een hoop nieuwe features toegevoegd aan een op zich al uitstekende browser.

Wanneer software volwassen is geworden is het lastig voor ontwikkelaars om nog nieuwe functies toe te voegen. En waarom zou u als gebruiker de moeite nemen om te upgraden, als u alles al tot uw beschikking hebt? Opera 9 is echter uitgebreid met een hoop nieuwe functies die een upgrade wel rechtvaardigen.
Een van die nieuwe toevoegingen, die meteen ook controversiële reacties opriep, is de ondersteuning voor Bittorrent.

Er is op zich niets mis met BitTorrent, maar het heeft wel de reputatie dat het iets met illegale software te maken heeft. Ondanks dit is het een handige tool, zeker de methode die Opera heeft gekozen. Die voorkomt namelijk dat u de bandbreedtebeperkingen van uw internetprovider overschrijdt.

Bittorrent werkt volgens het principe dat iedereen die downloadt ook weer bestanden aan anderen beschikbaar stelt. Dit kan leiden tot een enorme hoeveelheid dataverkeer, waar u geen grip op hebt. De mogelijkheid im Opera om het beschikbaar stellen van bestanden uit te schakelen lijkt zelfzuchtig, maar voorkomt omverwachte verrassingen.
Het op deze wijze downloaden van bestanden is simpel. U kunt de lijst met Bittorrents doorzoeken via de toolbar.
Opera 9 is voorzien van een widget-engine waarmee u nieuwsfeeds, een klok en andere kleine applicaties kunt gebruiken. Het voorkomt de installatie van extra desktopsoftware (zoals gadgets), maar er zijn ook nadelen.

Bij de Yahoo widget engine kun je met een hotkey de widgets naar de voorgrond brengen, maar bij Opera is dat niet mogelijk. Dat is vreemd, want bij de beta van Opera 9 was het nog wel mogelijk. Elke widget heeft een eigen plek op de Windows Toolbar, waardoor het nogal druk kan worden op uw scherm.

In tegenstelling tot rivaliserende browsers is het bij Opera niet mogelijk om zelf extensies te maken, dus het gebruik van widgets is de enige mogelijkheid om extra functionaliteit aan Opera toe te voegen. Daarnaast is er geen ingebouwde kalender, wat jammer is omdat Opera 9 wel e-mail en contactadressen aankan. Ondanks deze tekortkomingen is Opera nog steeds de ideale internetbrowser: klein, snel en veilig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veilig
  • Klein in omvang
  • Veel nieuwe functies
  • Geen extensies door gebruikers mogelijk
  • Geen mogelijkheid om widgets naar de voorgrond te brengen
Opera 9 is een uitstekende browser en een voor de hand liggende keuze als u een alternatieve browser zoekt en liever niet voor Firefox kiest. Maar Opera moet oppassen voor concurrentie uit onverwachte hoek, met name nieuwkomers zoals Flock.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: