abonneren

Opera 15

De laatste versie van Opera die wij recenseerden was 11.50. De browser die in 1996 het licht zag maar nooit echt is doorgebroken, gooit het met versie 15 over een compleet andere boeg, in de hoop eindelijk groot te worden. Daarbij keken de ontwikkelaars met name naar Google Chrome.

Opera 15 is compleet herschreven en maakt nu gebruik van de WebKit- en Blink-renderengine, die we ook vinden in Safari en Google Chrome. Dat heeft grote gevolgen: niet langer zullen websites er in Opera ‘anders’ uitzien en de browser zal nu eindelijk brede ondersteuning genieten op het web, aangezien beide engines een zeer groot marktaandeel hebben.

Dat zal veel Opera-gebruikers als muziek in de oren klinken, maar toch zal de nieuwe versie nogal een schok zijn. De interface is aanzienlijk veranderd en niet alle functies die de Opera-adepten gewend zijn, zijn nog aanwezig. Wat er niet meer in zit: het stapelen van tabbladen, de rss-feedreader, de e-mailmanager (is nu een losse download), thema’s, het aanpassen van de interface, de notitiefunctie en ja, ook de Favorieten/Bladwijzers moeten eraan geloven.

Die laatste functie is namelijk expres vernieuwd in Opera 15. In plaats van de traditionale Bladwijzers/Favorieten ben je nu verplicht gebruik te maken van de Stash en Speed Dial. Je stash is simpelweg een lijst van opgeslagen websites en de Speed Dial zal bij de meeste Opera-gebruikers wel bekend zijn: een soort sneltoetsen voor je browser om websites mee te openen. Je kunt alleen pagina’s aan beide toevoegen, verdere aanpassingen zijn vrijwel niet mogelijk. Alleen de Speed Dial kan nog naar eigen inzicht ingedeeld worden, maar daar houdt het ook op.

Gebruikers die upgraden van Opera 12 naar versie 15 zullen hun bladwijzers naar dit nieuwe formaat moeten omzetten. Om de overgang toch nog enigszins draaglijk te maken, heeft Opera in combinatie met een derde partij een extensie ontwikkeld om enkele basisfuncties terug te brengen.

Ook nieuw is de functie Discover, een geaggregeerde nieuwsfeed van bronnen waarbij je alleen zelf de categorieën kunt selecteren. Het is onmogelijk om bronnen toe te voegen of weg te halen. Wij, en waarschijnlijk veel Opera-gebruikers, worden niet warm of koud van deze functie.

Bij de meeste software kijken we naar wat er toegevoegd is, maar bij Opera 15 kunnen we beter kijken naar wat er nog overgebleven is. Gelukkig nog wel aanwezig zijn de handige muisgebaren. Deze ontbraken nog in de previewversie, maar zijn weer terug in de uiteindelijke versie.

Verstokte Opera-gebruikers wachten beter nog een aantal versies voordat ze overstappen, want dit zullen ze niet fijn vinden. Chrome- of Firefox-vluchtelingen die een minimalistische browser zoeken – met veel nadruk op minimalistisch – voelen zich bij Opera ongetwijfeld thuis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: Opera, opera 15

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord