abonneren

Opera 12

Opera blijft een underdog in browserland. Ook een ambitieuze toevoeging als serverplatform Unite blijkt niet genoeg gebruikers binnen te halen. Het vandaag uitgebrachte Opera 12 focust daarom weer op zijn eigenlijke taak: snel en effectief browsen.
Score
70
  • Pluspunten
  • opgeruimde interface
  • (eindelijk) nieuwe technologie├źn
  • Minpunten
  • gebruikers terugwinnen van Chrome moeilijk

None

Opera heeft de pech dat het een minder sterk merk is dan Google, dat met Chrome dezelfde doelgroep bedient (geavanceerde gebruikers) en een groot aantal extensieontwikkelaars aan zich heeft weten te binden. Het weglaten van een overbodige functie als Unite is een goede keuze, maar het bedrijf zal flink wat gebruikers terug moeten winnen en kan dat niet doen door alleen maar de nieuwste technologie├źn te integreren.

Een rol in de browseroorlog speelt Opera al lang niet meer. De Noorse browser staat qua marktaandeel op een eeuwige vijfde plaats, nog onder Safari. In versie 10 zocht de browser het daarom in toegevoegde functies als Unite, dat binnen de browser als server functioneerde. Ook Widgets, Opera’s variant op apps, moesten voor redding zorgen. Voor het marktaandeel bleek het niet veel te helpen, dus met ingang van versie 12 worden beide functies uitgefaseerd. Opera zoekt het eindelijk in modernisering en voegt diverse functies toe die de grote drie (Internet Explorer, Firefox, maar vooral Chrome) al tijden aanbieden.

Ten eerste is er eindelijk hardwareacceleratie om de prestaties en rendering te verbeteren. Plugins worden nu buiten het browserproces uitgevoerd, zodat Opera minder crasht en bugs in plugins minder effect op browseveiligheid moeten hebben. Wie de standaardinterface van Opera niet bevalt, kan kiezen voor thema’s, waarvoor een nieuw framework is ingebouwd. Naast al deze onzichtbare wijzigingen merk je als gebruiker enkele kleinere functies. Html5-pagina’s met drag&drop worden nu ondersteund, net als de privacyoptie Do Not Track, waarmee je aan kunt geven dat servers geen gepersonaliseerde cookies mogen leveren. Ook de interface is wat opgefrist, met diverse tweaks voor de adresbalk.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: Opera, Browsers

Laatste reactie