Opera 11.50

De Noorse browserfabrikant Opera Software werkt al sinds 1995 aan zijn webbrowser. Zestien jaar later is de browser nog steeds niet doorgebroken. De meesten zouden al gestopt zijn, maar Opera Software komt rustig met versie 11.50.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De term browser dekt de lading van Opera 11.50 niet helemaal. Het correcte woord is eigenlijk internetsuite, omdat het naast een browser ook een widgetplatform is, een mailclient bevat, contacten kan beheren en torrents kan downloaden. Daarnaast is de browser op zich al enorm uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld muisgebaren. Door een snel gebaar naar links of rechts met de muis te maken, ga je naar de vorige of volgende pagina. De functie om alle browserinstellingen tussen computers te synchroniseren is in versie 11.50 aangevuld met wachtwoordsynchronisatie, naast het al bestaande synchroniseren van favorieten, notities, Speed Dial-instellingen, en cetera. Een andere handige functie is de ingebouwde advertentieblokkade. Met Opera hoef je alleen te kiezen voor Block Content, vervolgens het element te kiezen dat je weg wilt hebben en voilà: weg is het.

Onder de motorkap is ook alles dik in orde. Versie 11.50 heeft goede ondersteuning voor html5. Door Presto 2.9, de render-engine van Opera, is die ondersteuning nog beter, dankzij html5-sessiegeschiedenis en de nieuwe W3C-bestands-api. Qua snelheid kan de browser ook meekomen met de rest en er valt genoeg in te stellen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • meer dan een browser
  • enorm uitgebreid
  • extensies
  • websiteondersteuning heel soms beperkt
  • extensies nog niet zo uitgebreid als Firefox
Wat we hier zien, is een perfecte browser. Er valt werkelijk waar niets aan op te merken. Als internetsuite overtuigt de software ook, met functies van een mailclient tot een widgetplatform. Nieuwe gebruikers moeten zich wel echter de vraag stellen: heb ik al deze functies nodig? Is het antwoord daarop ja, dan heb je de perfecte suite en browser gevonden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: