Met versie 10 wil Opera de browser transformeren tot server. Is dit interessant genoeg om een groter marktaandeel te veroveren?

Vanuit het Noorse Oslo wordt al sinds jaar en dag gezaagd aan de stoelpoten van Internet Explorers heerschappij. De browser Opera begon als shareware, maar wordt sinds 2005 gratis aangeboden, wat zijn populariteit alleen maar ten goede is gekomen. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 10, waarmee het bedrijf claimt 'het web opnieuw uit te vinden'. Wij testten Opera 10 bèta 3 en bekeken of deze claim wordt waargemaakt.

De installatie verloopt probleemloos. De bètaversie kan naast andere browsers en oudere versies van Opera worden geïnstalleerd. Zodra Opera is opgestart, kunnen favorieten, e-mail en nieuwsfeeds uit onder andere Internet Explorer en Firefox worden geïmporteerd. Voor gebruikers die gewend zijn aan deze browsers is Opera misschien even wennen. Enkele knoppen staan op andere plaatsen en de adresbalk bevindt zich onder de balk met tabs in plaats van erboven.

De naam van de nieuwe dienst waar Opera zo veel op inzet, is Unite. Dit een server binnen de browser waarmee u diverse diensten kunt aanbieden via internet. Zodra u het scherm van Unite opent, krijgt u direct een overzicht te zien van de beschikbare diensten. Niet alleen Opera zelf, maar ook andere ontwikkelaars kunnen diensten voor Unite ontwikkelen. Op dit moment kunt u onder andere gebruikmaken van een webserver, een chatdienst en een service om bestanden uit te wisselen.

Het starten van de server is eenvoudig: na het aanmaken van een Opera-account kunt u elke dienst snel instellen en opstarten. Zo vraagt de webserver u slechts om een map op uw pc aan te geven waarin de webpagina’s zich bevinden. Zonder verder na te hoeven denken, kunt u de link naar uw webserver (een subdomein van Opera.com met uw gebruikersnaam) aan uw contacten geven. Zodra iemand een pagina van uw server opvraagt, wordt het verzoek via Opera.com naar uw pc geleid. Als deze aan staat en ook Opera gestart is, wordt de webpagina doorgegeven.

Achter deze diensten gaat veel meer techniek schuil dan het lijkt. Zo lopen alle diensten via de servers van Opera. Dat betekent dat uw server niet toegankelijk is als Opera bijvoorbeeld onderhoud aan zijn servers uitvoert, maar ook dat er een extra beveiliging tussen uw pc en potentiële aanvallers zit. Dat Opera aan alle diensten een optionele wachtwoordbeveiliging heeft toegevoegd, zodat niet iedereen uw server kan gebruiken, zorgt dat zelfs beginnende gebruikers veilig aan de slag kunnen. Toch zorgt de wetenschap dat browsers vaak beveiligingslekken hebben voor een bezorgd gevoel: het toevoegen van een server aan een browser brengt onnodige risico's met zich mee, hoe goed beveiligd het ook is.

Naast Unite bevat Opera 10 natuurlijk nog meer vernieuwingen. Zo kan Opera Turbo de laadtijd van webpagina's aanzienlijk verkorten door de pagina’s alvast op Opera's server te downloaden en te comprimeren. Dit is vooral handig op langzame internetverbindingen of als u mobiel internet met een datalimiet hebt. Ook onder de motorkap is het een en ander verbeterd, zoals de nieuwe renderengine Presto 2.2, die zorgt voor snellere opbouw van pagina’s en javascript. Opera blijkt op ons testsysteem ook minder gevoelig voor crashes dan versie 9.64, die met name moeite had met pagina's die veel plugins gebruiken. De Nederlandse vertaling van de bèta is helaas nog niet helemaal af: sommige opties zijn nog in het Engels.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Unite is gemakkelijk te gebruiken

  • Turbo werkt goed

  • mogelijk beveiligingsrisico

De grootste toevoeging aan Opera 10 is zeker Unite. Over het gebruiksgemak ervan zijn we zeker te spreken, maar hoewel de beveiliging op het eerste gezicht goed is geregeld, blijft de combinatie van browser en server toch een aparte keuze. Of er massaal gebruikgemaakt gaat worden van de mogelijkheid om zelf diensten te ontwikkelen, moet nog blijken.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten