Nieuwe versie Chrome duidt http-sites aan als onveilig

Websites die nog niet over zijn op https en waarop je kunt inloggen of creditcardgegevens kunt invullen, worden vanaf de eerstvolgende versie van Chrome als onveilig aangeduid.

Veel duidelijker kan het voor de bezoeker van de website niet worden. In de adresbalk naast de url staat binnenkort 'Niet veilig' zodra een site gebruikmaakt van http. Dit verouderde protocol is onveiliger dan zijn opvolger https, waarbij verbindingen juist versleuteld worden (de s staat voor secure) en de gevoelige data die je invoert op de site in kwestie dus niet onderschept kunnen worden.

Google hoopt met deze verandering ervoor te zorgen dat steeds meer sites de overstap maken naar https, om zo een veiliger internet werkelijkheid te maken. Het overstappen van het ene naar het andere protocol is echter een grote onderneming, die tijd en geld kost. Daarom zijn nog lang niet alle sites over. Vooral voor webshops en sites die accounts aanbieden zijn https-verbindingen van belang.

Slotje

Zodra sites werken met https, dan worden ze in Chrome al langer aangeduid met een extra groen slotje. 'Je verbinding met deze site is privé', aldus de browser. Bij http-sites staat nu enkel nog een informatie-icoontje, maar dat maakt volgens Google de gevaren ervan niet duidelijk genoeg. De 'niet veilig'-melding maakt deel uit van Chrome 56, die nu in beta is.

Chrome 55 is net uit als publieke release. Daarin wordt Flash standaard geblokkeerd. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: chrome, https