abonneren

NewsLeecher 4

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Voor het downloaden uit nieuwsgroepen is NewsLeecher een van de bekendste namen. Na een bètaperiode van maar liefst twee jaar is versie 4 uitgekomen, maar het programma blijft last hebben van de bekende bugs.

Het downloaden van bestanden uit nieuwsgroepen kan op meerdere manieren. Je kunt zelf een groep toevoegen aan de nieuwslezer, vervolgens alle groepsheaders bijwerken en dan een download zoeken en starten. Veel commerciële servers bieden echter een retentie die op kan lopen tot 900 dagen. Om de hoeveelheid headers die dat oplevert op je pc te bewaren, moet de nieuwsgroepenlezer om kunnen gaan met een cache van vele gigabytes. Dit is al versies lang het zwakke punt van NewsLeecher en lijkt in versie 4 nog niet verholpen. Toch kan het programma nog steeds zijn nut bewijzen, met name voor de tweede manier van downloaden: het gebruiken van een externe zoekdienst om vooraf geïndexeerde headers te doorzoeken.

Het configureren van NewsLeecher is niet moeilijk, maar de menustructuur is wel wat onoverzichtelijk. Het programma heeft zowel een menubalk als een interface met tabs en beide hebben ongeveer dezelfde opties. In het Settings-scherm zijn alle instellingen te vinden die te maken hebben met de interface en functies van NewsLeecher zelf. Voor het toevoegen van een nieuwsserver moet je in het menu Usenet of op de tab Manager zijn, waar je meerdere servers kunt aanmaken. Het abonneren op groepen is het gemakkelijkst in de tabinterface, ook onder Manager. Verder vind je er de downloadlijst en, indien aangevinkt in de opties, alle downloads die voor Repair & Extract zijn ingesteld. Deze laatste optie downloadt automatisch alle par-bestanden, repareert zo nodig de missende delen en pakt ze uit naar een vooraf ingestelde map. Op deze manier hoef je na het starten niet meer naar de downloads om te kijken.

De ontwikkelcyclus van NewsLeecher is lang. Veel van de nieuwe features in NewsLeecher 4 kennen we dus al uit de 24 bèta's die er aan vooraf gingen. Zo komen we beduidend minder memory leaks tegen, terwijl versie 3.9 vaak crashte bij het inladen van grote groepen. Ook het weergeven van meerdere artikelen onder één naam is handig, zodat je geen afzonderlijke artikelen hoeft aan te klikken om een complete upload te downloaden. Inmiddels is NewsLeecher zelfs al weer toe aan de bèta’s van 5.0, waar tot nu toe alleen verbeteringen voor SuperSearch in zitten.

Ondanks de verholpen memory leaks heeft NewsLeecher 4 toch moeite met het bijhouden van grote aantallen headers. Het programma crasht niet bij het laden van een grote groep als alt.binaries.boneless, maar geeft wel consequent te weinig headers aan en weigert ze bij te werken. Het handigst blijft dus om te werken met NewsLeechers zoekdienst of met nzb-bestanden die je downloadt uit andere bronnen. Voor onze test gebruiken we een account op de nieuwsserver van Hitnews. NewsLeecher haalt probleemloos de maximumsnelheid van onze internetverbinding (20 Mb/s).

De prijsstelling van NewsLeecher is vriendelijk, zeker gezien de extra service die men biedt. Het programma zelf kost $ 20 per jaar (wat niet duur is, maar wel raar, omdat je dus geen permanente licentie koopt). Voor $ 30 krijg je niet alleen NewsLeecher, maar ook een jaar lang toegang tot SuperSearch, een zoekdienst à la Binsearch die belooft bijna drie jaar aan artikelen geïndexeerd te hebben. De dienst is goed geïntegreerd in NewsLeecher en maakt het makkelijk om snel een bestand te zoeken zonder zelf alle groepsheaders bijgewerkt te moeten houden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Repair & Extract
  • SuperSearch
  • sneller dan vorige versie
  • nog altijd moeite met headers
NewsLeecher 4 is een grote verbetering ten opzichte van de vaak instabiele versie 3.x. Toch blijven enkele bugs terugkomen, vooral bij het downloaden van headers. Het meeste haal je daarom uit NewsLeecher als je een externe zoekdienst gebruikt of betaalt voor SuperSearch.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord