Mozilla zwaait Firefox voor Windows XP en Vista vaarwel

Met de komst van Firefox 52 komt er zo langzamerhand een einde aan de ondersteuning voor de Windows XP- en Vista-versies van de browser. Security-updates staan wel nog een poosje op het programma.

Vanaf Firefox 52 zit de browser voor XP en Vista in het zogeheten 'extended support'-traject. Dat wil zeggen dat er de komende tijd nog wel security-updates voor Firefox uitkomen, ook voor Windows XP en Vista. Althans tot september 2017. Maar nieuwe functies die in de toekomst gepland staan, slaan deze verouderde OS'en van Microsoft voortaan over.

Uit de meest recente cijfers van Mozilla blijkt dat ongeveer 10 procent van de Firefox-gebruikers nog Windows XP draait. Windows Vista komt bij minder dan 5 procent van de gebruikers voor. Veruit de meeste Firefoxers zitten op Windows 7 (rond de 45 procent), gevolgd door Windows 10 (25 procent).

Plugins

Ook stopt de ondersteuning in z'n algemeen voor de plugins van Java, Silverlight en Acrobat. Functies daarvan worden overgenomen door een nieuwe techniek met de naam WebAssembly, die veiliger is. Adobe Flash ontspringt voorlopig nog de dans, omdat te veel websites daar nog afhankelijk van zijn. Tegenwoordig wordt deze plugin door de meeste browsers standaard geblokkeerd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: firefox, windows xp