abonneren

Mozilla gaat Firefox meer als Chrome vormgeven

Firefox is aan een herontwerp toe volgens Mozilla. De browser zal via project Australis een nieuwe look krijgen, waardoor hij een simpeler uiterlijk krijgt. Firefox krijgt net als Chrome afgeronde tabbladen, maar heeft ook unieke kenmerken.

Hoofd-ontwikkelaar Jonathan Nightingale van Mozilla heeft in een gesprek met Techcrunch uit de doeken gedaan wat de plannen zijn voor het herontwerpen van de Firefox-browser. Het project Australis, waarvan de naam zoals gewoonlijk is afgeleid van een sterrenstelsel, behelst een nieuwe manier van denken over browsers volgens Nightingale. Hij betoogt zelfs dat de term ‘browser’ eigenlijk verouderd is.

In eerste oogopslag lijkt het nieuwe ontwerp van Firefox op Chrome. Vooral de ronde tabbladen zorgen voor de associatie. Daarnaast heeft Firefox hetzelfde knopje met drie streepjes geïntroduceerd, waar als erop geklikt wordt een drop-down-menu uit tevoorschijn komt met de instellingen en de mogelijkheid om de browser naar eigen smaak in te richten.

Er zijn ook dingen anders dan bij Chrome. De tabbladen die niet actief zijn mengen zich qua kleur met de achtergrond, waardoor het geheel minder rommelig oogt. Ook zullen de tabbladen niet alsmaar kleiner worden naar mate er meer geopend worden. Als het maximale aantal tabbladen bereikt is, zal er gescrolld moeten worden. Zo zijn de tabbladen afzonderlijk nog identificeerbaar. Ook zijn er aantal kleinere ingrepen gedaan in project Australis.

Nightingale vindt de nieuwe insteek van het ontwerp intuïtiever en daarnaast ook simpeler. Er zal binnenkort een zogenaamde Nightly-build van Firefox 25 uitkomen met het nieuwe ontwerp. In de definitieve Firefox 25, die in oktober uitkomt, zullen de veranderingen die goed blijken te werken worden doorgevoerd. Wie het herontwerp alvast wil zien kan hier terecht om alvast een UX branche-versie te downloaden. Let wel, dit is een versie van de browser in een erg instabiel stadium.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: Browsers

Laatste reactie