abonneren

Mozilla blijft toch 64-bits Firefox aanbieden

Een maand geleden maakte Benjamin Smedberg van Mozilla bekend dat de ontwikkeling van de 64-bits versie van Firefox zou worden stopgezet voor Windows. Smedberg komt hier nu weer op terug, maar de 32-bits versie krijgt op het Windows-platform nog steeds de hoogste prioriteit.

Afgelopen november kwam het bericht naar buiten dat de ontwikkeling van Firefox 64-bits voor Windows zou worden gestaakt. Nu heeft Mozilla echter besloten om voor Windows ook een 64-bits-versie te blijven aanbieden. De 64-bits versie wordt in tegenstelling tot de 32-bits versie van Firefox echter niet uitgebreid getest. Daarvoor heeft het ontwikkelingsteam van de browser helaas geen tijd. Alle inspanningen van het team worden zoveel mogelijk gericht op de 32-bits versie van Firefox. Voor de meeste Windows-gebruikers werkt deze overigens prima.

Duizenden tabs
Firefox-fans die echter meer dan 4 gigabyte geheugenondersteuning nodig hebben krijgen nu echter toch een 64-bits versie voorgeschoteld. Smedberg meldt dat er gebruikers zijn die vaak honderden of zelfs duizenden tabs open hebben staan. Zij hebben daardoor vaak meer dan 4 gigabyte geheugen nodig en zijn daarom genoodzaakt om een 64-bits browser te gebruiken. De 32-bits versie van Firefox biedt voor hen geen soelaas omdat deze “slechts” ondersteuning biedt voor een werkgeheugen tot 4 gigabyte.

Geen middelen
Smedberg schrijft dat Mozilla momenteel geen middelen heeft om de 64-bits-versie actief te ondersteunen voor Windows, maar dat het creëren van een (ongeteste) Firefox 64-bits zelf weinig tijd kost. Hij benadrukt daarbij dat alle tests van Firefox (32-bits) op het Windows 8 platform zullen worden uitgevoerd op de 64-bits versie van dit besturingssysteem.

Handmatig updaten
Testers die tot nu toe de 64-bits ontwikkelversies van Firefox kregen zullen automatische updates ontvangen voor de 32-bits versie. Gebruikers die Firefox 64-bits willen installeren zullen deze handmatig moeten downloaden en updaten. De crashreporter wordt bij de 64-bits versie uitgeschakeld.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: 64 bits