abonneren

MMBase

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wat zou het fijn zijn als het maken van een nieuwe pagina beperkt zou blijven tot het invoeren van een tekst, waarna de lay-out automatisch goed zou komen. Gelukkig bestaat die oplossing ook, in de vorm van een contentmanagementsysteem zoals MMBase.

De last van het updaten

Stel, u hebt een prachtige website in elkaar gesleuteld. Met veel geduld en een html-editor hebt u alles ingericht, plaatjes uitgelijnd, menustructuren gemaakt en zelfs een formulier gemaakt waarmee mensen u een e-mail kunnen sturen. Het was en hele klus, maar het resultaat mag er zijn. Helaas blijkt al snel dat het onderhoud een gigantische klus is. Even een pagina toevoegen heeft tot gevolg dat u alle menu's op alle pagina's met de hand – in html – moet aanpassen. Bovendien moet u bij het maken van de pagina steeds goed kijken hoe de lay-out er ook weer uitzag. Een contentmanagementsysteem zoals MMBase biedt dan uitkomst.

MMBase

MMBase is een wat vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere cms systemen. Het Nederlandse pakket positioneert zichzelf anders doordat de Focus ligt op professionele multimediale toepassingen en portals. De makers doen geen poging om het pakket als simpel, eenvoudig of zelfs gebruiksvriendelijk aan te prijzen. MMBase is gemaakt voor mensen die weten waar ze het over hebben en die dagelijks bezig zijn met het professioneel aanbieden van content via verschillende media. Het is dat ook niet voor niets dat omroepen in Nederland dit systeem gebruiken.
Als een van de weinige systemen in deze test is het pakket niet geschreven in PHP, maar in Java. Hiernaast ligt de nadruk op de openheid van het systeem door het gebruik van open standaards en xml. Bovendien is het systeem echt platformonafhankelijk wat betreft besturingsssysteem en database. Het systeem zal in de toekomst richting het J2EE-platform bewegen om deze onafhankelijkheid te garanderen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gericht op professionals
  • flexibel
  • niet toegankelijk
MMBase is gericht op de professional en minder toegankelijk voor hobby site admins.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: