abonneren

mIRC 7.1

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Voor velen zal het chatprotocol irc goede herinneringen aan vroeger brengen. Het is een beetje in vergetelheid geraakt, maar irc-client mIRC brengt nog gewoon updates uit alsof er niets veranderd is.

Versie 7.1 is de eerste versie van mIRC die volledig en stabiel unicode-compatibel zou moeten zijn. Hierdoor kan het programma betrouwbaar omgaan met alle schriftsoorten ter wereld, zoals Grieks en Arabisch. Tot de teleurstelling van vele mIRC-gebruikers is echter niet het hele programma herschreven, maar zijn alleen de nodige delen aangepast voor unicode. mIRC stond al niet bekend als een stabiel programma en met de half omgezette unicode-versie wordt dat niet beter.

Wel fijn is de eindelijk 'officiële' ondersteuning voor Windows 7. Opvallend genoeg krijgen we bij het afsluiten toch nog een foutmelding die claimt dat het programma mogelijk niet correct is uitgevoerd – vals alarm, maar de programmeur had dit eenvoudig kunnen voorkomen. Verder is de ondersteuning voor ipv6 en voor het verbinden met ssl-servers verbeterd.

Veel vrijwilligers bouwen rond mIRC hun eigen scripts en aanvullingen die de functionaliteit uitbreiden. Af en toe neemt de programmeur achter mIRC features over die al tijden in scripts beschikbaar waren. In versie 7 verwachten we daarom bijvoorbeeld ondersteuning voor Nickserv, de dienst die op veel irc-servers uw account beheert. Helaas zijn we voor dit soort opties helaas nog steeds afhankelijk van externe scripts, die bovendien voor mIRC 7 nog herschreven moeten worden, omdat de compatibiliteit niet geregeld is. Op dit moment is Invision het enige bekende grote script dat geschikt is voor mIRC 7.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • unicode-ondersteuning
  • geen overtuigende nieuwe features
  • interface niet meer van deze tijd
Met een aantal features, zoals upnp-support voor het automatisch openen van poorten voor bestandsoverdracht, probeert mIRC 7 nog mee te komen met moderne chatclients. Deze nieuwe versie van mIRC is voor huidige gebruikers van irc wellicht interessant, maar de nog altijd archaïsche interface zal nieuwe gebruikers eerder afschrikken dan aantrekken.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord