Microsoft laat Edge in Windows 10 Enterprise in virtual machine draaien

Microsoft laat Edge binnenkort in een eigen virtual machine draaien op versies van Windows 10 Enterprise. Die feature moet de nieuwe browser een stuk veiliger maken, doordat inloggegevens worden opgeslagen op een tijdelijke container die na een browsersessie weer verdwijnt. De nieuwe functie zit in een toekomstige update van de Enterprise-versie van het besturingssysteem.
Dat laat Microsoft weten. De feature heet 'Windows Defender Application Guard for Edge', en maakt gebruik van de eerder geïntroduceerde Virtualization Based Security-functie die sinds de grote zomer-update van Windows 10 in het OS zit.

Containers

Met VBS worden kleine isolatie-containers gemaakt waarmee bepaalde gegevens in een virtuele machine worden afgespeeld. Op die manier kunnen aanvallers die een systeem binnendringen niet bij die gegevens, of zichzelf vanuit het systeem verspreiden naar andere systemen. Dat maakt de feature zeker voor netwerkbeheerders erg interessant.

Sandbox

De functie wordt nu uitgebreid naar Edge. Dat gaat draaien in een virtuele sandbox, die alleen de minimale onderdelen van het besturingssysteem gebruikt om Edge te draaien. Het wordt daarmee een stuk lastiger om de sandbox binnen te dringen vanuit andere delen van het besturingssysteem.

Niet in consumentenversie

Microsoft zegt dat de feature in de volgende grote update van Windows 10 Enterprise verschijnt. Volgens het bedrijf is het niet praktisch de feature ook voor consumentenversies van Windows 10 in te voeren. Dat zou namelijk betekenen dat inloggegevens constant opnieuw ingevoerd moeten worden. Ook hardwarematig is het lastiger om het op iedere versie van Windows 10 te draaien.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: edge, sandbox, virtual machine, windows 10 enterprise