abonneren

Microsoft Expression Web

Expression is de nieuwe naam voor de opvolger van Microsoft's webeditor Frontpage. De vaak rammelende conformiteit aan webstandaarden en de rommelige code van Frontpage moet in dit dit nieuwe pakket zijn opgelost.

Expression is compleet gebaseerd op CSS en XHTML. Het bestaat uit vier componenten. De kern, Expression Web, is in feite de Frontpage-opvolger voor het maken van webpagina's en ondersteunt ook servertechnieken met ASP.NET.

Expression Blend is bedoeld als alternatief voor Adobe Flash. Geanimeerde grafieken en interactieve interfaces worden hier met de XML-variant XAML omgezet, maar vereisen in de browser wel een passende plug-in. Expression Design is een
beeldbewerkingspakket, dat gebaseerd is op de beeldbewerkingssoftware van Creature House, dat Microsoft in 2003 heeft gekocht. Het laatste element, Expression Media, is bedoeld voor het ordenen en catalogiseren van media zoals afbeeldingen, video en audio.

Terwijl Expression Web inmiddels in de handel verkrijgbaar is, bevinden de andere componenten zich nog in betafase en worden pas in het tweede halfjaar van 2007 verwacht. Er is een 60 dagen probeerversie beschikbaar.

Is Expression Web een reïncarnatie van Frontpage, of kan het eindelijk Dreamweaver van de troon stoten? Dat laatste geldt in ieder geval niet voor Mac-gebruikers, want Expression is alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers; en dat zal waarschijnlijk ook wel zo blijven.

Wanneer u Expression Web installeert en voor de eerste keer opstart, opent zich een standaard XHTML Transitional-document. Net als in Dreamweaver kunt u wisselen tussen verschillende documenttypes. Er is keuze uit verschillende HTML 4.01, XHTML 1.0 en 1.1 varianten. Uiteraard kunt u ook kiezen uit design-, code- en splitview-weergave. Code die u meermaals wilt gebruiken, kunt u onderbrengen in een Code Snippet, een codeknipsel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ondersteuning voor hedendaagse standaards
  • Sterke verbetering ten opzichte van FrontPage
  • Voor nieuwe gebruikers een goed alternatief voor Dreamweaver
  • Redelijk prijzig (300 dollar), maar aanmerkelijk goedkoper dan Dreamweaver (550 euro)
Expression Web is allerminst FrontPage in een nieuw jasje. Daarvoor zijn teveel vernieuwingen doorgevoerd. Microsoft is bij Expression Web vanaf scratch opnieuw begonnen en heeft daarbij rekening gehouden met hedendaagse eisen. Terwijl FrontPage voornamelijk op de hobby'ende thuisgebruiker was gericht, is Expression goed te gebruiken door professionele webontwikkelaars. Al zal het Microsoft nog behoorlijk wat moeite kosten om hen vanuit Dreamweaver te laten overstappen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord