abonneren

Marktaandeel Internet Explorer 10 is verdubbeld

Het marktaandeel van de desktopbrowser Internet Explorer 8, dat standaard bij Windows 8 wordt geleverd, is naar de 6,02 gestegen. Internet Explorer 6.0 is echter nog altijd populairder.

Onderzoeksbureau Net Applications maakte aan het einde van april de balans op van de browseroorlog voor desktopcomputers en mobiele toestellen. Daaruit blijkt dat Internet Explorer op het bureaublad nog altijd onbedreigd bovenaan staat, met Internet Explorer 10 als rijzende ster.

Terwijl IE 10 in maart 2013 nog 2,93 marktaandeel telde, is dat percentage in een maand tijd  verdubbeld. Erg verrassend is dat niet: de browser wordt standaard meegeleverd op alle toestellen met Windows 8 en is zelfs de enige browser op Windows RT, de afgeslankte versie van het besturingssysteem voor tablets en laptops.

Dat besturingssysteem laat de afgelopen maanden moeizame groeicijfers zien, maar het komt nu steeds dichter bij het marktaandeel van Windows Vista. Bovendien bracht Microsoft de nieuwe browser ook naar Windows 7.

 

IE regeert op de desktop
Van alle browsers wordt Internet Explorer 8.0 nog altijd het meest gebruikt (23,08 procent), op de voet gevolgd door IE 9.0 (18,17 procent). Bizar genoeg heeft het stokoude Internet Explorer 6.0 nog altijd een hoger marktaandeel dan IE 10 (6,22 procent), al loopt de officiële ondersteuning voor Windows XP volgend jaar af.

Als we alle versies van Internet Exploer bij elkaar optellen, heeft de Microsoftbrowser volgens Net Applications 56 procent van de desktopmarkt in handen.

Van alle rivaliserende browsers neemt Firefox de tweede plaats in met 20 procent, op de voet gevolgd door Chrome met 16 procent.

Als we naar mobiele toestellen kijken, is het mobiele Safari voor iOS nog altijd veruit de meest gebruikte browser. Toch verliest de Apple-browser ten opzichte van vorige maand licht terrein en zakt onder de 60 procent marktaandeel. Tegelijk stijgt het gebruik van de standaardbrowser op Android licht en ziet ook de mobiele versie van Chrome zijn aandeel iets stijgen.

Opera Mini laat de beste groeicijfers zien op de mobiele markt: in een maand tijd springt het vooruit naar 9,9 procent van de mobiele markt, terwijl het vorige maand nog aan de 8,4 procent kwam.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: browserwars