abonneren

Lunascape 5.03

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Sinds Lunascape in november 2008 voor het eerst werd geïntroduceerd, is 'ie al meer dan 10 miljoen keer gedownload. De internetbrowser heeft maar liefst drie engines (Trident, Gecko en Webkit) aan boord en biedt daarnaast voordelen voor netbookgebruikers.

In deze bespreking maken we gebruik van versie 5.03; de download is 9,3 MB groot. Tijdens de installatie hebt u de mogelijkheid om de favorieten en instellingen over te nemen van de bestaande browsers op uw pc. Momenteel zijn er voor de browser negen taalmodules beschikbaar, maar Nederlands wordt nog niet ondersteund. De browser is vooralsnog alleen beschikbaar voor Windows-gebruikers. Of er ook versies beschikbaar komen voor Linux en Mac is vooralsnog onbekend. Het uiterlijk van de browser kunt u geheel naar eigen wens aanpassen met skins. Momenteel zijn meer dan 200 skins beschikbaar. Het is niet nodig om de browser te herstarten als u hem van een nieuw uiterlijk wilt voorzien.

De makers noemen Lunascape een hybride internetbrowser en dat heeft een reden. Lunascape maakt namelijk gebruik van drie rendering engines, te weten Trident (Internet Explorer), Gecko (Firefox) en Webkit (Safari, Chrome). Eigenlijk betekent dit niets anders dan dat meerdere browsers in één stuk software zijn verenigd. In de praktijk blijkt dat sommige websites voor een bepaald type browser zijn geoptimaliseerd. Als u zo'n site met een andere browser bezoekt, is de kans aanwezig dat de website niet goed wordt weergegeven. Veel internetgebruikers hebben daarom meerdere browsers op hun pc staan.

Switchen


Het grote voordeel van Lunascape is dat u tijdens het browsen van engine kunt wisselen. Wilt u weten welke op dat moment actief is, kijk dan linksonder in de browser. Hier ziet u een icoontje van de engine. Switchen van engine gaat heel gemakkelijk. U drukt op het actieve engine-icoontje en in het uitrolmenu kiest u voor een van de andere twee opties. Overigens is het ook mogelijk om een bepaalde engine als standaard in te stellen. U kunt ook per site een bepaalde voorkeursinstelling voor een type engine instellen. Elke keer als u deze site bezoekt, zal automatisch de door u bepaalde engine worden geactiveerd. U kunt zelfs van engine switchen als een openstaande site niet correct wordt weergegeven in een tabblad. Met de rechtermuisknop opent u een dialoogvenster waarmee u van engine wisselt. Mocht een site vanwege een verkeerde engine vastlopen of crashen, dan hoeft u niet de hele browser te herstarten. U opent in dat geval een nieuw tabblad.

Netbook


Veel consumenten beschikken tegenwoordig over een netbook. Dankzij de compacte afmetingen is deze erg gemakkelijk mee te nemen, maar het nadeel is dat het kleine scherm niet altijd websites goed weergeeft. Lunascape biedt een functie waarmee het beschikbare scherm van de notebook beter wordt benut. Ze noemen dit zelf Large Screen (Widescreen Viewing Mode). U kunt tijdelijk de menu's en knoppen aan de bovenkant van de browser laten verdwijnen met de knop F12, waarmee u gemakkelijk switcht. Overigens kunt u de belangrijkste functies van de browser ook zonder bovenzijde bedienen; namelijk met de muis. Het vereist wel enige oefening, maar als u het kunstje onder de knie hebt, kunt u tijd besparen. Veel functies kunt u met de muis uitvoeren, zoals pagina's voor- en achteruit en pagina's sluiten. Ook kunt u bepaalde muisbewegingen koppelen aan bepaalde acties. Dat dient u in te stellen in het menu.

Handig


De functie auto-saver helpt bij het invullen van formulieren en webmail. Het komt wel eens voor dat u per ongeluk op een verkeerde knop drukt, waardoor u de ingevoerde tekst kwijt bent. Bij Lunascape hebt u dat probleem niet, omdat dit wordt opgeslagen. Een laatste handigheidje is dat u zich via de site kunt abonneren op podcasts. Tijdens onze test draaide de browser stabiel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • drie engines
  • geoptimaliseerd voor netbooks
  • autosaver voor webformulieren
  • geen Nederlandse menu's
Lunascape is een goede browser met extra voordelen voor ontwikkelaars (meerdere engines) en netbookgebruikers (Large Screen).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord